Acceptgiro

Onlangs stuitte ik voor het eerst in mijn leven op een onbetrouwbare Zwitser: hij opereert onder de naam SES Verzeichnis AG en woont in Bern. De man heeft ontdekt dat het betalingsgemak van de acceptgiro erg groot is: onder het motto “het zal wel kloppen” blijken veel bedrijven zo'n girootje zonder controle te tekenen.

De opzet van de SES AG is simpel. De Zwitser beschikt over de namen van alle nieuwe merkhouders in Europa. Dat kost hem niet al te veel moeite want de merkenregisters zijn openbaar en voor een paar duizend gulden per jaar ontvang je maandelijks een overzicht uit de verschillende landen.

Op een zolderkamertje in Bern laat hij vervolgens een goedkope secretaresse de adressen inbrengen in een databestand. De computer doet de rest: met een druk op de knop rollen er maandelijks duizenden keurige brieven uit de printer. “Voor een goede bescherming is het absoluut noodzakelijk dat u uw nieuwe merk ook laat inschrijven in het STANDARD EUROPEAN REGISTER FOR THE PROTECTION OF PATENTS AND TRADE MARKS”, beweert het officieel ogende document. Onderaan de brief hangt een acceptgiro waarop een bedrag van 1.476 Zwitserse franken is voorgedrukt. Afscheuren, tekenen, verzenden en voor nog geen tweeduizend gulden krijgt uw merk een plaatsje in dit belangrijke Europese Register.

Wat de brief niet vermeldt is dat het gewoon om een door SES zelf bijgehouden boekwerk gaat, zonder enige status. Boerenbedrog dus? Ongetwijfeld. Vreemd genoeg bleek het Openbaar Ministerie, ondanks het strafrechtelijke luchtje aan deze zaak, niet bereid in actie te komen tegen de SES. Daarom besloot de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht de Zwitser via de civielrechtelijke weg te bestrijden en riep zij de hulp in van Mr P.J. Steinhauser.

Terwijl de juridische procedure in volle gang is gaat de SES onverdroten door. Hoeveel bedrijven inmiddels met de acceptgiro hebben betaald is onbekend. Maar zelfs als het per jaar maar om 1 procent van de geadresseerden gaat, kan de Zwitser zich al multi-miljonair noemen.

    • Bas Kist