Vrees voor veiligheid VN-inspecteurs Irak

MANAMA/NEW YORK, 16 OKT. Een nieuwe delegatie van 42 inspecteurs van de Verenigde Naties is vanmorgen onder leiding van de Rus Nikita Smidovitsj vanuit Bahrein naar de Iraakse hoofdstad Bagdad vertrokken.

Daags tevoren had de voorzitter van de Veiligheidsraad, de Fransman Jean-Bernard Merimée, zich bezorgd getoond over de veiligheid van de VN-inspecteurs. Hij wees erop dat Saddam Hussein de VN-inspecteurs heeft aangeduid als "zwerfhonden'.

Een medewerker van het logistieke kantoor van de VN in Bagdad zei gisteren dat het aantal pesterijen jegens VN-personeel de laatste tijd weer was toegenomen. VN-medewerkers ontvingen 's nachts anonieme telefoontjes en werden bekogeld met tomaten. Taxi-chauffeurs weigerden de VN-employées te vervoeren, naar hun zeggen op instructies van de regering.

De Zweed Rolf Ekeus, die aan het hoofd staat van de speciale commissie van de VN die toezicht moet houden op de vernietiging van een groot deel van de Iraakse wapens, maakt geen deel uit van de nieuwste delegatie. Irak had hier nadrukkelijk om verzocht, maar Ekeus weigerde aan dit verzoek te voldoen. Ook een verzoek van Irak om de inspectie tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit te stellen werd niet ingewilligd.

De VN-inspecteurs zullen bekijken hoever de ontmanteling van het Iraakse arsenaal van massa-vernietigingswapens is gevorderd. Het is al de 45-ste inspectie sinds het einde van de Golfoorlog, begin 1991. (AP, Reuter)