Ruzie tussen Kooijman en Banque Suez is bijgelegd

AMSTERDAM, 16 OKT. De ruzie tussen effectenmakelaar R.G.W. Kooijman en zijn werkgever Banque de Suez Nederland is bijgelegd. Kooijman mag onder zijn eigen naam weer een effectenkantoor oprichten en de bank heeft het aandelenpakket van 11,5 procent gekocht dat hij in Banque de Suez hield.

Kooijman, die eerder een kort geding aanspande tegen zijn ontslag als directeur, is akkoord gegaan met zijn aftreden per 1 oktober onder volledige décharge. Een week geleden spande Kooijman een kort geding aan tegen zijn werkgever omdat hij onverhoeds op straat dreigde te worden gezet.

De bank voerde zware beschuldigingen aan tegen zijn beleid in de laatste paar jaar, vond dat hij niet geschikt was als effectenmakelaar en wilde hem zo snel mogelijk kwijt. Kooijman voerde daartegen aan dat de bank hem voor zijn gevoerde beleid in 1991 volledig décharge had verleend. Beide partijen bereikten gisteren op de valreep een schikking, toen het vonnis van de Amsterdamse rechtbank al gereed lag.

Over de prijs die de bank voor zijn aandelenpakket heeft betaald, wil Kooijman niets kwijt. Zelf heeft hij er indertijd 7 miljoen gulden voor op tafel gelegd. “We hebben afgesproken hier niets over naar buiten te brengen, maar ik ben wel tevreden over de prijs”, aldus Kooijman. Directielid Frank Franken van Banque de Suez zei later dat het belang voor een aanzienlijk lager bedrag dan de eerder gevraagde zeven miljoen gulden wordt overgenomen. “In de sfeer van de helft (van zeven miljoen gulden, red.) of zo, aldus Franken.

De lage prijs die Banque de Suez voor de aandelen van Kooijman wil betalen veroorzaakte vorige week het gerucht dat de resultaten van de het effectenhuis terug zouden lopen. Banque de Suez reageerde onmiddellijk door te stellen dat de gang van zaken bij Suez Kooijman redelijk tot goed was en er geen reorganisaties op komst waren. De bank beklemtoonde dat gisteren in een persbericht nog eens.

Kooijman weet nog niet wanneer hij het effectenbedrijf weer gaat uitoefenen. “Ik ga nu eerst volgende week in de herfstvakantie alles eens op een rijtje zetten. Ik denk toch dat er wel enkele maanden overheen zullen gaan. Omdat ik als directeur van Suez Kooijman ben afgetreden ben ik geen lid van de effectenbeurs meer. Ik zal dus een nieuw lidmaatschap moeten aanvragen. Tot aan 1 januari 1994 zal ik onder een andere naam werken, maar daarna graag weer onder de oude vertrouwde naam”, aldus Kooijman.