Rechter wijst eis tot sluiting Dodewaard af

ARNHEM, 16 OKT. De eis van de Stichting Miljoenen zijn Tegen tot sluiting van de kercentrale Dodewaard is vrijdag door de Arnhemse rechtbankpresident, mr. L. van der Weij, afgewezen. De Stichting had twee weken geleden in een kort geding sluiting geëist. Ze maakt zich grote zorgen over de veiligheid en onoverzienbare risico's voor Dodewaard nu er geen vergunning is.

De directie van de Gemeenschappelijke Kerncentrale Nederland (GKN) zou daardoor onverantwoordelijk handelen, zo meent de stichting. Mr. van der Weij wijst de vordering af omdat deze niet “geheel helder” is. Algehele stillegging van de kerncentrale zou “onzinnig en buiten proporties” zijn.

Volgens van der Weij is het niet juist dat de kerncentrale zonder vergunning draait. De kerncentrale beschikt over een oprichtingsvergunning uit 1968, aangevuld met een tiental vergunningen. Het verzoek van de Stichting om acht extra splijtstofstaven die zijn aangebracht na 1970, te laten verwijderen, is ook afgewezen door de Arnhemse rechtbankpresident.

Volgens de GKN zouden de bewuste acht staven juist de veiligheid van de centrale verhogen. Mr. van der Weij wijst er in zijn vonnis op dat de raadsman van de stichting, mr. H. Steijner, in de kwestie van de acht splijstofstaven nergens haar standpunt heeft gedocumenteerd.

De GKN heeft inmiddels formeel het verzoek tot gedoogschikking ingediend voor die activiteiten binnen de centrale die niet door een vergunning worden gedekt. Eerder vernietigde de Raad van State de nieuwe vergunningen voor de centrale, ondermeer vanwege het ontbreken van een deugdelijk veiligheidsrapport.