Pentland ziet af van koop Adidas

PARIJS, 16 okt. De Britse groep Pentland (sportartikelen) ziet af van een de aankoop van de sportschoenenfabrikant Adidas, het bedrijf dat voor 80 procent eigendom is van de Franse zakenman/politicus Bernard Tapie. Dit betekent een tegenslag voor Tapie die eerder dit jaar met Pentland was overeengekomen dat Adidas voor 2,1 miljard francs volledig in Britse handen zou overgaan. Tapie zou volgens berekeningen in Franse kranten persoonlijk circa 300 miljoen francs hebben verdiend bij deze transactie.

De redenen voor het afspringen van de verkoop zijn niet duidelijk. In een communique maakte Pentland gisteren melding van “zeer ernstige problemen waarvan wij in een eerder stadium geen weet hadden.” De Britse onderneming zou van mening zijn dat de financiële situatie van Adidas veel slechter is dan Bernard Tapie GmbH (dat 80 procent van de Adidas-aandelen bezit) zou hebben voorgesteld.

Van Franse zijde wordt gezegd dat Pentland 170 miljoen francs minder voor Adidas wilde betalen dan eerder was overeengekomen. Het argument van “nieuwe problemen” wordt afgewezen, omdat Pentland volledig op de hoogte zou zijn van de situatie bij de Duitse sportschoenenfabrikant - de Britse onderneming bezit de overige 20 procent aandelen van Adidas. Pentland beroept zich op nieuwe gegevens die door een onderzoek van Price Waterhouse aan het licht zouden zijn gebracht.

Bernard Tapies Finances (BTF), de holding die eigenaar is van Bernard Tapie GmbH, maakte prompt bekend dat Tapie en andere aandeelhouders in BTF (waaronder Crédit Lyonnais) 500 à 600 miljoen francs zullen steken in de herkapitalisatie van Adidas. Dat is nodig omdat het Duitse bedrijf dit jaar waarschijnlijk verlies lijdt na 1991 nog met een kleine winst ( 51 miljoen francs) te hebben afgesloten. Adidas heeft ruim twee miljard francs schuld, voornamelijk in de vorm van bankleningen.

Bij het personeel van Adidas in Herzogenaurach, dat zijn hoop had gesteld op de overname door Pentland, is het nieuws als een bom ingeslagen. Tapie zei gisteren dat hij de zakelijke leiding over Adidas over laat aan twee naaste medewerkers, omdat hij zich op zijn politieke carrière wil concentreren. Hij wil zich kandidaat stellen voor de parlementsverkiezingen volgend voorjaar, waarschijnlijk in Marseille, waar hij populair is als voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille.

    • Jan Gerritsen