Panic: geen afscheiding van Kosovo

PRISTINA, 16 OKT. De Joegoslavische premier, Milan Panic, heeft gisteren tijdens een gesprek met de leider van de Albanezen in Kosovo, Ibrahim Rugova, onafhankelijkheid voor Kosovo uitgesloten. Panic liet zich echter op andere punten verzoenend uit jegens de Albanezen in Kosovo.

“Een onafhankelijke republiek Kosovo bestaat niet. Die is tijdens de Londense conferentie van de agenda gehaald”, aldus Panic. Kosovo heeft in 1990 zijn autonomie binnen Servië verloren; nadien hebben de Albanezen eenzijdig een eigen parlement en een president - Rugova - gekozen en hun onafhankelijkheid uitgeroepen.

Dat Panic niets wilde weten van onafhankelijkheid van Kosovo is volgens waarnemers dan ook niet verrassend; zij hechten meer waarde aan het feit dat het gesprek met Rugova überhaupt plaatsvond. Na het gesprek gaven de twee leiders een gezamenlijke persconferentie waarbij beiden zich duidelijk inspanden verzoenend over te komen.

Een groep van 350 Kroatische vluchtelingen heeft gisteren vergeefs geprobeerd naar hun dorp in de door de Serviërs beheerste Krajina terug te keren. Ze lieten zich van het plan afbrengen met het argument dat de mars in een bloedbad zou kunnen eindigen. Het was de tweede poging van Kroatische vluchtelingen om naar hun oorspronkelijke woongebied terug te keren in enkele weken. (Reuter, AP)