Nieuw museum nieuw-realistische kunst in Eelde

EELDE, 16 OKT. In het Noorddrentse dorp Eelde wordt een nieuw museum voor nieuw-realistische kunst van na 1940 gebouwd. Het initiatief is van het echtpaar Van Groeningen-Hazenberg, dat het museum vestigt in en bij zijn patriciërshuis "Het Nijsinghhuis'. Het nieuwe museum krijgt de collectie van Galerie Mokum uit Amsterdam in bruikleen, met werk van onder anderen Sal Meijer, Herman Gordijn en Matthijs Röling.

In het Nijsinghhuis liet het echtpaar al eerder wand-en plafondschilderingen aanbrengen van Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese en Clary Mastenbroek.

In de gracht bij het huis wordt naar een ontwerp van prof. ir. Wiek Röling een paviljoen gebouwd met een vloer op het niveau van het water, met eromheen ruimte voor wisselende manifestaties van beeldende en podiumkunst. De bouw kost 3,8 miljoen. De Stichting krijgt twee miljoen subsidie van de EG en het Cultuurfonds van het Bouwfonds van Nederlandse Gemeenten; de rest komt uit particuliere fondsen en van het bedrijfsleven. Met de bouw van het museum wordt volgend voorjaar begonnen.