Nederlandse vestigingen blijven buiten schot; BASF schrapt 4.500 banen

LUDWIGSHAFEN/ROTTERDAM, 16 OKT. Bij het Duitse chemieconcern BASF in Ludwigshafen moeten voor eind 1993 circa 4.500 van de meer dan 47.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. BASF Nederland, met in totaal 1.150 werknemers, verwacht niet dat deze reorganisatie ook Nederlandse vestigingen zal treffen.

“Het is een volledig Duitse aangelegenheid. Er is vanmorgen overleg geweest met Ludwigshafen en voor onze Nederlandse vestigingen is er geen enkele aanleiding tot ongerustheid”, aldus W. van het Hof woordvoerder voor BASF in Nederland vanmorgen.

Gisteren maakte Volker Obenhauer, voorzitter van de Duitse ondernemingsraad, in een interview met de krant "Die Rheinpfalz' bekend dat er 4.500 arbeidsplaatsen voor eind 1993 in Ludwighafen worden geschrapt. Voor het einde van dit jaar verdwijnen er 2.000 banen.

De reorganisatieplannen bij BASF Ludwigshafen treft vooral de jonge garde van het concern. Van de 1.200 jongeren die momenteel bij de onderneming in opleiding zijn en in februari en maart hun examen afleggen, zal de helft geen baan aangeboden krijgen, aldus Obenhauer.

De mededelingen van Obenhauer kwamen voor BASF Nederland als een donderslag bij heldere hemel. Een woordvoerster van BASF Nederland zei gisteravond dat het bericht over de vermindering van het aantal arbeidsplaatsen de directie in Nederland had “overvallen”. “In 1991 en 1992 hebben we bij BASF in Nederland fusies doorgemaakt. Er zijn nu geen signalen over vermindering van het aantal arbeidsplaatsen.” Bij de fusies uit 1991 en 1992 vervielen indertijd 28 arbeidsplaatsen.

BASF Nederland heeft ondermeer vestigingen in Arnhem en Apeldoorn. Verder behoren ook bedrijven als Comparex Information Systems in Nieuwegein, Knoll in Amsterdam, Wintershall Nederland en Wintershall Noordzee in Den Haag en Coatings + Drukinkt Tiel, tot het chemieconcern.

Obenauer meldde dat in augustus voor het eerst zowel bij het moederconcern BASF AG als bij de BASF-groep een negatief bedrijfsresultaat is gerealiseerd. In de eerste acht maanden van dit jaar is de omzet van de BASF-groep in vergelijking met dezelfde periode van het vorig jaar met twee procent verminderd tot 30,6 miljard mark en in de AG met zes procent tot 13 miljard mark.

Ook de twee andere Duitse chemiereuzen zagen hun winst over het eertse half jaar dalen. Bij Bayer was de winstdaling 8 procent en bij Hoechst 19,8 procent.Beide ondernemingen hebben vestigingen in Nederland.