Nederlandse verdacht van lidmaatschap mafia

ROTTERDAM, 16 OKT. In Portugal blijkt nog een Nederlandse vrouw te zijn aangehouden die ervan wordt verdacht lid te zijn van de Italiaanse mafia. De 20-jarige Barbara F. uit Den Haag zit al sinds 28 juli in voorarrest zonder te zijn voorgeleid aan een rechter.

Volgens haar Nederlandse advocaat mr. G. Spong uit Den Haag is er reden om aan te nemen dat de aanhouding van de Haagse verband houdt met het internationale onderzoek "Green Ice' van Italiaanse en Amerikaanse agenten. In dit onderzoek naar drughandel werden vorige maand al twee Nederlandse vrouwen aangehouden afkomstig uit Venlo en Roermond waarvan er een, Bettie M., een hoofdrol binnen de organisatie wordt toegedicht.

Barbara F. werd in juli samen met acht Italianen aangehouden in de Algarve. Justitie verdenkt haar ervan een rol te spelen bij het organiseren van hasj-transporten van Marokko naar diverse Europese bestemmingen. Ze zou ook behulpzaam zijn geweest bij het doen van betalingen voor de aanschaf van auto's en huizen.

Volgens haar raadsman schenden de Portugese autoriteiten het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens doordat F. na drie maanden nog geen enkele keer in de gelegenheid is geweest haar zaak voor te leggen aan een onafhankelijke rechter. Volgens woordvoerder Reker van de Nederlandse ambassade in Lissabon is de Portugese justitie “nogal vlot met het aanhouden van mensen bij de kleinste verdenking als het om drughandel gaat. Je loopt dan al snel het gevaar een jaar vast te zitten voordat eventueel je onschuld door een rechter wordt vastgesteld”.

Om veiligheidsredenen wordt Barbara F. herhaaldelijk overgeplaatst naar andere gevangenissen. Op dit moment zit de 20-jarige volgens haar advocaat onder armoedige omstandigheden vast in een huis van bewaring in Porto. “Ze is een keer verhoord door rechter-commissarissen uit Portugal, Italië en Spanje. Bij dat verhoor mocht geen raadsman of tolk aanwezig zijn”, aldus Spong die samenwerkt met een Portugese collega.

Spong zegt dat zijn cliënte door de Portugese justitie vooral wordt vastgehouden als “een soort lokaas” voor een nog voortvluchtige Italiaan. Met die Italiaan woonde ze sinds anderhalf jaar samen in Spanje. Twee broers van die man zijn wel aangehouden.

Spong zegt dat de behandeling van F. overdreven streng is. Het gaat volgens hem om een vrouw die hooguit hand- en spandiensten voor haar vriend heeft geleverd. Probleem is bij de verdediging bovendien dat de advocaten geen kopie krijgen van het dossier in de strafzaak.

Niet bekend

    • Marcel Haenen