Natuur

Veel hotels die zich goed willen voordoen, bieden hun gasten allerhande lectuur op de kamer. Blurp over de stad, tips voor restaurants en boetieks, openingstijden van musea. Regelmatig vind je tussen die informatie ook een cultureel tijdschrift - nooit echt cultureel, eerder cultureel onderhoudend, bladen zoals Ambiente of Interiors die een prettige cocktail bieden van kunst, architectuur, design, mode en decoratie.

Maar nu schijnt daar toch verandering in te komen; een andere tendens wordt merkbaar. Laatst trof ik in een Duits hotel het blad Kosmos. Anders dan de naam zou doen vermoeden, gaat het over de aarde, de natuur, verre landen waar de lucht nog zuiver is. Nieuw ecologisch entertainment. In zulke hotels probeert wat vroeger van glanzende kunststof was er nu als echt hout uit te zien.

Cultuur is urbaan en misschien wel decadent. Cultuur heeft ook de wereld niet schoon kunnen houden. In Kosmos en soortgelijke publikaties lezen we daarom niet meer over Italiaanse pleinen of Franse architectuur, maar over reizen naar de ruige binnenlanden van IJsland, over watervallen en gletschers in Nieuw-Zeeland, beren in Alaska of over de bedreigde Afrikaanse olifanten. Het gaat over avontuur maar ook over het verantwoordelijk beheer van Moeder Aarde. Wie zich in algemene zin een bewust wereldburger wil tonen, is bezorgd over de Natuur.

Ongetwijfeld is daar alle reden toe. In de politiek behoort milieubewustzijn tot de grondhouding van alle serieuze partijen; nu beginnen ook zakenlieden en industriëlen zo te denken. Vreemd genoeg, zo blijkt uit Kosmos, krijgt een nieuw geloof ook een licht modieus karakter. Misschien is zorg voor de natuur wel de intellectuele en deftige versie van de terreinauto met vierwielaandrijving. Ik verwacht dus dat het in de (ouderwetse) cultuur moeilijk zal worden als in de toekomst sponsors genteresseerd raken in milieuvriendelijke projecten: parken en tuinen in plaats van omgevingskunstwerken. Misschien krijgt zelfs de sport het moeilijk - want daar gaat het ook niet meer uitsluitend over een gezond lichaam.

    • Rudi Fuchs