Kunstenaars van Atelier WG te gast bij Bastille

PARIJS, 16 OKT. Bijna zestig Amsterdamse kunstenaars die hun ateliers hebben in gebouwen van het voormalige Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam, nemen dit jaar deel aan de jaarlijkse open dagen van de "Genie de la Bastille' in Parijs. Volgend jaar komen de Fransen naar Nederland als het Atelier WG zijn jaarlijkse 'open dagen' houdt.

'Genie de la Bastille' behartigt de belangen van zo'n 120 Franse kunstenaars die hun ateliers hebben rond het gelijknamige beroemde plein in een van de levendigste delen van Parijs. Hun jaarlijkse open dagen, die dit weekend tot en met maandag voor de tiende keer worden gehouden, trokken vorig jaar 15.000 bezoekers. Dit jaar worden er 20.000 verwacht. De Amsterdammers zijn de eerste buitenlandse gasten.

Behalve in de ateliers rond de Bastille is ook in negen theaters en twaalf galeriën rondom het plein kunst te zien, evenals in het stadhuis van het elfde arrondissement van Parijs. In de neo-klassieke feestzaal van de mairie met zijn beschilderde muren exposeren Marieke Bolhuis (mixed media), Cees Heemskerk (fotografie), Dick van der Horst (mixed media) Jeroen Lucker (schilderijen), Miel Luypen (schilderijen) en Wiep Vermeulen (textiel).

Hoewel de Amsterdamse kunstwerken volgens de eerste Franse reacties nogal 'modernistisch' zijn en de bijbehorende postkaarten-catalogus (een innovatie in Frankrijk) de indruk geeft dat alleen de 'conceptual art' (Tom Wagenaar, Yvonne Meisner en Norbèr van Herwaarden) op het hoogste niveau vertegenwoordigd is, was de ontvangst van de Franse autoriteiten er niet minder om.

Burgemeester en oud-minister Alain Devaquet van het elfde arrondissement gaf de exposanten uit Amsterdam bij de opening gisteren in de feestzaal alvast een medaille ter herinnering.

Devaquet en zijn ambtenaren toonden zich zeer ingenomen met een Hollandse innovatie bij de inrichting. Kort voor vertrek naar Parijs kregen de Amsterdamse exposanten tot hun verrassing te horen dat de muren van de feestzaal niet mochten worden beroerd. Het zestal nam stalen buizen mee die bij de bouw van steigers worden gebruikt. Tot verbazing van het stadhuispersoneelin Parijs werd in enkele uren een simpele constructie in de zaal gemaakt zodat de foto's, schilderijen etc. los van de ouderwets-plechtige achtergrond worden getoond.

De uitwisseling tussen Amsterdam en Parijs, een initiatief van het Franse ministerie van cultuur, is mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van WVC, het Prins Bernhard Fonds, de Nederlandse ambassade in Parijs, het Institut Néerlandais, het Nederlands Bureau van Toerisme in de Franse hoofdstad en Art Unlimited.

    • Jan Gerritsen