Kerncentrale Ignalina gesloten na vrijkomen van radioactive stoom

VILNIUS, SOFIA, 16 OKT. In Litouwen is de kerncentrale van Ignalina gesloten nadat bij een lek radioactive stoom was vrijgekomen. Ook in de kerncentrale van Kozlodoej in Bulgarije hebben zich nieuwe problemen voorgedaan.

Volgens Litouwse woordvoerders is de situatie in de kerncentrale van Ignalina, die voorziet in de helft van de Litouwse behoefte aan elektriciteit, geheel onder controle. Premier Aleksandras Abisala zei dat van een ongeluk geen sprake is geweest. Een andere woordvoerder, Povilas Vaisnis, verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de kerncentrale, zei dat het lek beperkt is gebleven en dat er geen sprake is van verhoogde radioactiviteit buiten het reactorgebouw. Het lek deed zich voor in de tweede reactor van de centrale; de eerste reactor was al enkele maanden voor herstelwerkzaamheden gesloten. Volgens een Zweedse deskundige in Vilnius werd het lek negen dagen geleden ontdekt, maar werd de reactor pas gisteren gesloten.

Ignalina, 90 kilometer ten noordoosten van de Litouwse hoofdstad Vilnius, heeft twee RBMK-reactoren van hetzelfde type als in Tsjernobyl in de Oekraïne. De eerste reactor werd in 1983 in gebruik genomen, de tweede drie jaar later. Sinds de ramp in Tsjernobyl in 1986 werken beide reactoren onder hun normale capaciteit. In 1989 kwam een internationale groep van onderzoekers tot de conclusie dat de veiligheidsnormen van Ignalina voldoen. Niettemin vinden milieugroepen en deskundigen dat Ignalina en de andere RBMK-reactoren onmiddellijk zouden moeten worden gesloten omdat ze onveilig zouden zijn. De centrales blijven echter werken omdat Rusland, de Oekraine, Litouwen en andere landen waar dergelijke reactoren staan, er voor hun energievoorziening afhankelijk van zijn.

Volgens het persbureau Baltfax zullen de reparaties aan Ignalina een week duren en zal de elektriciteit in die periode worden gerantsoeneerd. Premier Abisala zei gisteren dat de huisverwarming prioriteit geniet en dat daarom de energievoorziening aan fabrieken zal worden verlaagd.

In Bulgarije is de kerncentrale van Kozlodoej vorige maand bijna ontploft, nadat tijdens werkzaamheden, waarbij de centrale moest worden losgekoppeld van het nationale elektriciteitsnet, kortsluiting was ontstaan in een 1000 megawatt-eenheid. Dat heeft de voorzitter van een milieugroepering in Sofia gisteren bekendgemaakt. Het ongeluk gebeurde in de meest moderne reactor van Kozlodoej, een Russische reactor van het type VVER. Volgens anonieme werknemers van de centrale is het elektriciteitsnet van de reactor zeer onbetrouwbaar, reden om het in zijn geheel te vervangen. (Reuter)