Ingrijpende wijziging Chinees politieburo op komst

PEKING, 16 OKT. Acht bejaarde voormannen, onder wie de president en de minister van defensie, zullen zich uit het 14 leden tellende politburo van de Chinese Communistische Partij terugtrekken. Dit zeggen vandaag Chinese bronnen die toegang hebben tot het voor buitenlanders gesloten partijcongres. Het nieuws is nog niet door de officiële Chinese media bekendgemaakt, maar wel gemeld door de spreekbuis van China in Hongkong, het blad Wen Wei Po.

Niet bekend

De aftredende leden zullen naar verwachting voorlopig hun posities in de staatshiërarchie behouden. De jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres zal pas in maart over opvolging in die posten beslissen. Het blad Wen Wei Po gaf ouderdom als de reden voor de "pensioneringen', noemde de exacte leeftijden niet maar zei wel dat allen ouder zijn dan 65. De krant voegde eraan toe dat de "topleiding" hoge waardering had voor het "nobele karakter en de waarachtige integriteit" van deze vooraanstaande communisten.

Met de topleiding worden bedoeld de zes tachtigers die boven het politburo staan en hun macht aan ongeschreven regels ontlenen. Zij hoeven niet af te treden, want zij hebben geen formele functies, maar zullen naar verwachting wel hun beslissende invloed blijven uitoefenen.

Het congres heeft de voortdurende opperste macht van Deng Xiaoping (88) impliciet aanvaard. De Chinese media spreken dezer dagen voor het eerst over de "Theorie van Deng Xiaoping', hem daarmee naar hetzelfde niveau verheffend als eens Mao Zedong, wiens ideeën overigens "Denken' werden genoemd.

Het Volksdagblad van vandaag beschreef Deng als de grote beschermer van de natie: “In het verleden had het Chinese volk het geluk om de Chinese Communistische Partij en het Denken van Mao Zedong te hebben. Temidden van de onstabiele situatie in de wereld en de problemen en tegenslagen van het socialisme hebben we nog meer geluk, want wij hebben de leidraad van de Theorie van Deng Xiaoping”.

    • Willem van Kemenade