Herfstvakantie

Voor elke vakantie moet een smoes bedacht worden.

Vrijheidsvakantie en luilakkerijvakantie, dat kan niet. Dus een zomervakantie en een voorjaarsvakantie, die vroeger paasvakantie heette, en een wintersportvakantie die kerstvakantie heet. Van een lentevakantie of najaarsvakantie heb ik nog nooit gehoord.

Herfst betekent: oogst en vroeger kregen kinderen vrij van school om hun ouders te helpen bij het oogsten van de appels en peren. Ook had je 1 en 2 november vrij, omdat dan de dode mensen herdacht werden.

Mij schoot het woord herfst te binnen toen ik voor een etalage een jongen tegen een ander hoorde beweren: "Dat is anders nog waterverver!' Die andere jongen had zeker tegen die ene gezegd: "Dat is waterverf!'.

Natuurlijk! dacht ik, waterverf, waterverver, waterverfst!

Dus is er wél een Nederlands woord dat rijmt op herfst.

Veel dichters hebben geleden onder het feit dat op herfst niks rijmde. Wim Schippers dichtte daarom:

Herfst

Ik sterfst

Maar nu waterverf een bijvoeglijk naamwoord is als waardeloos, kunnen we dichten: herfst - waterverfst!