Heineken omhoog op lusteloze beurs

AMSTERDAM, 16 OKT. Heineken was vanmorgen het enige fonds dat opviel op de Amsterdamse effectenbeurs. Het blijft onrustig rond het drankenconcern, waarover steeds overnemingsgeruchten opduiken. Er kwam nu 2,10 bij de koers op 173,50 gulden.

AMSTERDAM Heineken was een uitschieter op het Beursplein, dat nauwelijks een richting wist te bepalen. De koersverschillen op de aandelenmarkt bleven over het algemeen beperkt. Ontwikkelingen in het buitenland gaven ook al weinigaanleiding tot veel opwinding, met een wat lager New York en Tokio en een wat beter Londen. De oktoberexpiraties op de optiebeurs hadden voorshands nog weinig effect. Alleen de internationals hadden de wind wat mee van de iets betere dollar.

Tegen het middaguur was de CBS-stemmingsindex 0,3 punt hoger op 106,4 en de EOE-index bleef steken op een winst van minder dan een punt. De obligatiemarkt gaf koerswinsten tot rond de twee dubbeltjes te zien.

Koninklijke Olie noteerde tegen twaalf uur 1,10 hoger op 143,60 en Unilever 70 cent op 184,30 gulden. De andere internationals noteerden iets boven het slotniveau van donderdag.

NEW YORK De koersen op Wall Street stonden gisteren vooral onder druk door tegenvallende resultaten van IBM en Philip Morris. Beide hoofdfondsen daalden fors en trokken het gemiddelde mee omlaag. Het Dow-Jones Industrial verloor 20,80 punten en sloot op 3.174,68.

LONDEN Nadat de beurs lager was geopend maakte de Bank of England een discontoverlaging (met een procent) bekend en schoten de aandelenkoersen omhoog. Halverwege de dag stond het FT-100 gemiddelde al op een winst van 37,1 punten (2.583,7) ten opzichte van het slot van gisteren.

FRANKFURT De beurs opende goedgemutst met licht oplopende koersen. De Dax-30 index stond halverwege de morgen op een winst van ruim 8 punten bij 1.462.

TOKIO Op de beurs in Tokio sloot het Nikkei-225- koersgemiddelde stoot vandaag 258,68 (1,47 procent) punten lager op 17.369,81.