Gorbatsjov wijst beschuldigingen van Jeltsin af

MOSKOU, 16 OKT. Voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft ontkend dat hij de geheime documenten over de massamoord op meer dan 20.000 Polen in de oorlog een jaar geheim heeft gehouden, zoals een woordvoerder van president Jeltsin eerder deze week heeft gezegd.

Op een persconferentie heeft Gorbatsjov president Boris Jeltsin er gisteren daarentegen juist van beschuldigd de documenten over de massamoord in Polen zelf geheim te hebben gehouden.

Volgens Gorbatsjov heeft hij de Katyn-zaak op 23 december 1991, twee dagen voor zijn aftreden als president van de Sovjet-Unie, aan Jeltsin overgedragen, in aanwezigheid van zijn medewerker Jakovlev. Gorbatsjov zou de documenten toen voor het eerst onder ogen hebben gekregen. “Boris Nikolajevitsj, het is nu jouw last”, heeft hij er toen naar eigen zeggen bijgezegd. “Waarom heeft Jeltsin het dossier tien maanden onder zich heeft gehouden en niet openbaar gemaakt toen de Poolse president Lech Walesa in mei van dit jaar voor een staatsbezoek in Moskou was?”, zo vroeg Gorbatsjov zich af. Jeltsin zelf ontweek deze vraag gisteravond in een interview met het Russische televisiejournaal Vesti. “Dat is geen vraag aan mij”, antwoordde Jeltsin verbeten. “De vraag moet zijn waarom elke secretaris-generaal zijn persoonlijke kluis had en is blijven zwijgen.”

In een reactie op het nu door Jeltsin ontketende schandaal heeft president Valeri Zorkin van het Constitutionele Hof gisteren voorgesteld om Gorbatsjov wegens zijn betrokkenheid bij de Katyn-affaire voor de rechter te dagen. Zorkin suggereerde dat een strafproces tegen Gorbatsjov nu gepaster is dan een getuigenis bij het Hof in de zaak over de communistische partij. Gorbatsjov herhaalde gisteren dat hij, ondanks het hem opgelegde uitreisverbod, nog steeds niet bereid is voor het Hof te getuigen. “Dit is geen grondwettelijk proces, dit is een politiek schijtproces”, aldus Gorbatsjov.

    • Hubert Smeets