Foto: KOMPONG THOM - Voorzichtig probeert een man ...

Foto: KOMPONG THOM - Voorzichtig probeert een man de zwaar beschadigde brug bij het Cambodjaanse Kompong Thom, 90 kilometer ten noorden van de hoofdstad Phnom Penh, over te steken.

De brug werd woensdag volgens VN-functionarissen door strijders van de Rode Khmer opgeblazen. Ook een andere brug bij Prek Kbal Toek trof dit lot. Hierdoor is het verkeer vanuit de hoofdstad naar het noorden van Cambodja grotendeels afgesneden. De actie van de Rode Khmers betekent een tegenslag voor de VN die bezig zijn het vredesplan voor Cambodja, dat een jaar geleden in Parijs werd overeengekomen, uit te voeren. De Rode Khmer zelf ontkende overigens verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslagen, die op zichzelf een schending vormen van de vredesakkoorden. De aanslagen volgden slechts enkele uren nadat de Veiligheidsraad een resolutie had aangenomen waarin de Rode Khmer werden gewaarschuwd om zich aan de vredesregeling te houden. Eerder dit jaar weigerde de Rode Khmer al om zich, overeenkomstig het verdrag van Parijs, te laten ontwapenen. Intussen zijn Chinese ingenieurs begonnen met het herstel van de bruggen. (Foto EPA)