Foto: DODEWAARD - Twee speciale bergingsschepen, ...

Foto: DODEWAARD - Twee speciale bergingsschepen, de Antarctica I en II, zijn gisteren te water gelaten bij de firma Ravenstein in Dodewaard.

De schepen zijn voor een bedrag van 700.000 gulden vervaardigd in opdracht van het duikbedrijf Noordhoek. Deze firma uit Zeeland is door Rijkswaterstaat belast met het leegpompen van het Argentijnse schip Bahia Paraiso die in 1989 op de rotsen liep in het zuidpoolgebied. Nederland, sinds twee jaar volwaardig partij bij het zuidpoolverdrag, heeft vier miljoen gulden voor deze klus uitgetrokken om duidelijk te maken dat het bereid is bij te dragen aan de bescherming van het milieu op Antarctica.

De nu gebouwde "werkschepen' worden op een zeeschip naar Antarctica vervoerd. “Het voordeel van deze schepen is dat we er snel overal ter wereld mee kunnen werken”, zegt woordvoerder C. Jagt van Noordhoek.

Het leegpompen van de 390.000 liter olie uit Bahia Paraiso moet volgens Jagt door 16 duikers in principe in drie weken in december te klaren zijn. Het grootste struikelblok bij de operatie is het weer. “Het kan daar zo hard waaien dat we moeten voorkomen dat we niet aan het dek vastvriezen”, aldus Jagt.

Om de Bahia heen wordt een drijvend scherm gelegd om te voorkomen dat olie zich mogelijk verspreidt, in het poolgebied waar veel zeevogels en pinguïns broeden. Een bioloog van Rijkswaterstaat gaat mee om toe te zien dat bij de operatie het kwetsbare milieu niet wordt verstoord.

(Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)