Eieren

“Zeg schat, doe jij het licht uit. Ik moet morgen weer vroeg op.”

“Nu al? ik lig net zo lekker te lezen.”

“Wat lees je dan?”

“Oh, niets bijzonders, een ingezonden brief in Vrij Nederland. Er staat in dat het allemaal onzin is wat die Skakkebaek heeft beweerd over de teruglopende kwaliteit van het menselijk sperma.”

“Skakkebaek? Oh, die Deense professor, waar je het laatst ook over had. Die heeft ontdekt dat door milieu-invloeden het aantal spermatozoïden in de zaadlozing de afgelopen jaren drastisch is verminderd.”

“Ja, die. Maar het is niet waar. Het ligt niet aan het gat in de ozonlaag en ook niet aan de uitstoot van uitlaatgassen.”

“Waar ligt het dan aan?”

“Volgens de ingezonden brief ligt het aan de toegenomen ejaculatiefrequentie.”

“Aan de wat?”

“Aan de toegenomen ejaculatiefrequentie! Het komt, omdat er tegenwoordig veel meer wordt gevreeën dan vroeger. De mens van nu komt veel vaker klaar. Maar hoe vaker je klaar komt hoe groter de afbraak van zaadcellen.”

“Dat begrijp ik niet. Leg eens uit.”

“Als je drie keer op een dag klaarkomt, dan zitten er de derde keer expotentieel minder zaadcellen in het sperma. De derde keer is het gewoon op.”

“Staat in die brief dat de moderne mens drie keer op een dag klaarkomt? Nou zeg, je hoeft mij niet zo aan te kijken.”

“Rustig maar. Volgens de briefschrijver is er ook een remedie. Als je je drie dagen onthoudt van seksueel verkeer, neemt het aantal spermatozoïden vanzelf weer toe.”

“Dus als de wereldbevolking zou besluiten om drie dagen niet te vrijen, kan die professor Skakkebaek zij hele onderzoek in de vuilnisbak gooien.”

“Precies, maar onthouding van een week of van een maand is nog effectiever.”

“Ik weet niet of ik het daarmee eens kan zijn.”

“Maar het vreemdste komt nog. In VN staat ook een stuk van Ageeth Scherphuis. De schuld van de toenemende onvruchtbaarheid van de mens, schrijft zij, ligt niet aan het sperma, maar aan de vrouwelijke eieren die ook niet meer de kwaliteit hebben van vroeger.”

“Wat is dat nou weer?”

“Vrouwen produceren tijdens hun leven zo'n 300.000 eieren. Alleen, de beste van die eieren verschijnen het eerst, zo tussen het 15de en het 25ste levensjaar. Maar omdat vrouwen tegenwoordig steeds vaker op latere leeftijd kinderen nemen, worden tegenwoordig eieren bevrucht die eigenlijk te oud zijn.”

“En valt daar wat aan te doen?”

“Ja, de eieren uit je jeugd laten invriezen, zodat je ze op je 35e kunt laten bevruchten en implanteren.”

“Je leest toch de raarste dingen. Vorige week stond er ook al in VN dat de kans op hersentumor wordt verkleind door zoveel mogelijk spinazie te eten.”

“Wat vertel je me daar? Spinazie?”

“Ja, spinazie, en broccoli, waterkers, pinda's en kikkererwten. Daar zit foliumzuur in, een stof die hersentumor schijnt te voorkomen.”

“Krijgt Popeye toch nog gelijk.”

“Terwijl ons na de ramp bij Tsjernobyl werd afgeraden spinazie te eten, omdat er teveel kankerverwekkende stoffen in zouden zitten.”

“Je vraagt je af wat Vrij Nederland tegenwoordig bezielt. Er is wel veel veranderd bij dat blad. Herinner jij je nog die stukken van de speurneus Rudie van Meurs? Week-in-week-uit trok hij na wat er mis was in het Zwolsman-concern. Alle misstanden haalde hij systematisch boven water. En weet jij nog wat er toen met Zwolsman is gebeurd? Nou? Weet jij het nog? Nou...? Wat ontzettend flauw van je om in slaap te vallen, als ik eens iets interessants aan het vertellen ben.”

    • Max Pam