Duitsland kort op hulp voor asielzoekers

BONN, 16 OKT. Asielzoekers zullen in Duitsland in de toekomst naast onderdak nog maar 75 procent (381 mark per maand) van de tot nu toe geldende hulp krijgen.

Het deel dat bij andere uitkeringstrekkers bestemd is voor het “deelnemen in het culturele leven” wordt geschrapt. Bovendien zal de hulp in de deelstaten voortaan meer in natura en waardebonnen en minder in contanten (namelijk maximaal 76 mark) mogen worden uitbetaald. Met dit voorstel wil minister van gezinszaken Hannelore Rönsch de kosten per asielzoeker (15.000 mark per jaar) drukken en het misbruik van aanvragen van uitkeringen op verschillende plaatsen (zonder pas en onder verschillende namen) tegengaan. De regeringsfracties in de Bondsdag hebben gisteren een resolutie aangenomen waarin zij hun recente compromis over wijziging van de Duitse asielwetgeving vastleggen. Deze wijziging moet het principiële recht op asiel voor politiek vervolgden onaangetast laten maar overigens een snellere uitwijzing mogelijk maken van “economische asielzoekers” (circa 95 procent van de aanvragers, dit jaar zo'n 450.000, bij een behandelingsachterstand van nog eens circa 360.000). Het coalitie-compromis kreeg gisteren bij een hoofdelijke stemming steun van 364 van de 662 Bondsdagleden (tegen: PDS en Bündnis '90 en één FDP'er).