Britse Bank verlaagt rente van negen tot acht procent

ROTTERDAM, 16 OKT. Om de binnenlandse economie een stimulans te geven heeft de Bank of England vanochtend haar rentetarieven van 9 tot 8 procent verlaagd. Daarmee daalt de Britse rente tot het laagste niveau sinds juni 1988. De commerciële banken volgden direct en verlaagden hun basisrente tot 8 procent.

Minister van financiën Norman Lamont zei in een verklaring dat de maatregel volledig in overeenstemming is met het anti-inflatiebeleid van de regering. Als de inflatie uit de hand loopt, moet het monetaire beleid weer worden verstrakt, aldus Lamont.

Op de Europese valutamarkten daalde de koers van het pond sterling vanmorgen na de maatregel met drie cent tot 2,7472 gulden. Gisteren was de Britse munt al met ruim vier cent in waarde gedaald, door de algemene economische malaise in het Verenigd Koninkrijk. De renteverlaging kan het vertrouwen in de Britse economie versterken, al kan de inflatie er volgens analisten door worden aangewakkerd.

Zonder renteverlaging zou Groot-Brittannië volgens de voormalige minister van handel en industrie Nicholas Ridley op een ernstiger achteruitgang afstevenen dan in de jaren dertig. Beleggers hopen nu op een renteverlaging in Duitsland. Door de Britse verlaging is de afstand in rentetarieven met Duitsland en de Verenigde Staten verkleind. Volgens economische deskundigen kan de renteverlaging een positief effect hebben op de investeringen. Als de Britse economie op enige termijn weer wat aantrekt, zou ook de waarde van de munt in opwaartse richting worden gestimuleerd.