Beursgang medicijnengroothandel OPG gestart; Eerste coöperatie die via de beurs het eigen vermogen probeert te versterken

ROTTERDAM, 16 OKT. De beursintroductie van de apothekerscoöperatie OPG is vandaag gestart. OPG is de eerste coöperatie die via de beurs eigen vermogen wil aantrekken.

Beleggers kunnen tot 27 oktober inschrijven op certificaten van participaties OPG, tegen een introductiekoers van 30 gulden per certificaat. Twee dagen later vindt de officiële notering van OPG aan de Amsterdamse Beurs plaats.

“We weten dat het beursklimaat moeilijk ligt”, zei de woordvoerder van ABN Amro, die de beursintroductie van OPG leidt, vanmorgen. “Maar OPG begeeft zich op een interessante markt en het is een interessant bedrijf. Uitstel van de introductiedatum zou alleen maar vragen oproepen.”

“Eindelijk gaan we beginnen”, verzuchtte de bestuursvoorzitter van OPG, drs. W.A.M. de Bruijn vanmorgen bij de presentatie. Hij vertrouwt erop dat beleggers - ondanks het slappe beursklimaat - de OPG-certificaten graag willen kopen. OPG, dat vorig jaar een omzet haalde van 1,676 miljard gulden en een winst van 44,2 miljoen gulden, heeft als belangrijkste kernactiviteiten de distributie van geneesmiddelen via de groothandel en de produktie van generieke geneesmiddelen (medicijnen waarvan het patent is verlopen). In beide sectoren is de onderneming marktleider. De markt voor geneesmiddelen zal volgens De Bruijn de komende jaren “jaarlijks met 8 à 10 procent blijven groeien”, als gevolg van de vergrijzing en de introductie van nieuwe en verbeterde medicijnen.

Vanaf 29 oktober worden 3.450.000 certificaten op participaties OPG op de Amsterdamse beurs genoteerd. Bijna een kwart hiervan, 800.000 certificaten, zijn nu al ondergebracht bij de verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden, onderdeel van ING. De emissie wordt geleid door een bankensyndicaat, waarin behalve ABN Amro ook Internationale Nederlanden Bank, Nationale Investeringsbank en Rabobank deelnemen. De introductiekoers van de certificaten OPG, die nominaal 10 gulden bedragen, is gesteld op 30 gulden. ABN Amro taxeert de intrinsieke waarde op 27,30 gulden.

Hoewel de bijdragen van de leden-apothekers tot nu toe altijd ruim voldoende kapitaal opleverden voor de normale bedrijfsuitoefening, denkt OPG de toekomstige plannen alleen te kunnen realiseren met extra middelen. De onderneming zoekt de expansie de komende jaren vooral in het buitenland. OPG heeft in 1990 een samenwerkingsverband gesloten met twee buitenlandse distributeurs, het Britse UniChem en het Duitse Sanacorp, en met de Amerikaanse geneesmiddelenproducent Du Pont Merck. OPG-bestuursvoorzitter De Bruijn beklemtoonde vanmorgen dat de onderneming voorzichtig wil opereren in het buitenland, “de groei zal heel geleidelijk gaan”.

Voor de beursintroductie heeft OPG geen nieuw kapitaal uitgegeven. De leden van de coöperatie hebben een deel van hun belegde vermogen in OPG (in de vorm van inleggelden) kunnen omzetten in participaties. Deze stukken worden beheerd door de Stichting Administratiekantoor OPG, en alleen certificaten op de participaties worden op de beurs verhandeld. Het administratiekantoor is lid van de coöperatie en oefent voor de certificaathouders het stemrecht uit.