Bakerrijm

In het artikel Molens worden kamelen in CS literair van 9 oktober vermeldt u het raadseltje "Vijf harten, vijf starten/ prik in 't gat/ rara wat is dat?' Ik ken dit uit mijn jeugd.

Het antwoord is: de vrucht van de mispel. Het is een struik/boom die men in tuinen of op buitenplaatsen nog wel vindt. De vrucht komt in ons land niet in de handel, omdat hij niet door iedereen gewaardeerd wordt. In de Nederlandse bewerking van het bomenboek van Hugh Johnson (uitgeverij Zomer en Keuning, 1974) wordt het raadseltje ook vermeld. De vijf harten slaan op de vijf vrij grote pitten de vijf starten (eigenlijk staarten, maar dat rijmt niet) op de vijf verdroogde, vrij lange kelkbladeren en "prik in 't gat' is voor het openmaken van de vruchthuid. De mispel is niet eetbaar voor de vorst er overheen is gegaan en het vruchtvlees zacht is geworden door beginnende rotting. Je knijpt de vrucht uit in je mond.

    • H. Kronenberg