Apple ziet kwartaalwinst naar record stijgen

CUPERTINO, 16 OKT. Het Amerikaanse computerbedrijf Apple heeft in het vierde fiscale kwartaal (lopend tot 25 september) een recordwinst van 97,6 miljoen dollar geboekt bij een omzet van 1,77 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 81 dollarcent. In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst 81,2 miljoen dollar bij een omzet van 1,51 miljard dollar.

Apple kwam gisteren met de cijfers op dezelfde dag als IBM, dat juist een groot verlies boekte. Over het fiscale jaar 1992 werd een winst geboekt van 530,4 miljoen dollar. Dat is ruim 220 miljoen dollar meer dan vorig jaar, toen herstructureringskosten van 224 miljoen dollar de winst drukten. Het Apple-aandeel zakte gisteren 50 dollarcent naar 45,50 dollar.

Apple-topman John Sculley zei dat de verkoop van Macintosh-computers met 35 procent was gestegen en de omzet van de zogenoemde PowerBook beliep in het eerste jaar na de introductie een miljard dollar. “Ondanks prijsoorlogen en algehele industriële onrust hebben we recordomzetten en winsten geboekt, en onze business-strategie uitgevoerd,” aldus Sculley.

Volgens de Apple-baas is het bedrijf geholpen door zijn aggressieve strategie om nieuwe produkten te ontwikkelen en tegelijkertijd het marktaandeel voor de kernactiviteit te vergroten. (AP)