Abortus verdeelt Ierse politiek diep

DUBLIN, 16 OKT. De Ierse premier, Albert Renolds, heeft geen overeenstemming weten te bereiken met de oppositie over de bewoordingen van het referendum dat begin december over de abortuskwestie zal worden gehouden.

Ook binnen de regering is nu onenigheid over de kwestie uitgebroken. Reynolds wil een uitspraak over het recht voor vrouwen om naar het buitenland te reizen om een abortus te ondergaan, het recht op informatie over mogelijkheden van abortus en een herziening van de Ierse wet waardoor abortus toegestaan wordt als het leven van de moder in gevaar is. Reynolds heeft verklaard zijn eigen formulering van de voorstellen nu te zullen doorzetten. Zowel voor- als tegenstanders van wijziging van de Ierse abortusregels keren zich nu in “een onheilige alliantie” tegen deze voorgenomen aanpak door de premier. (Reuter)