Zakelijk belang van wethouder ter discussie

APELDOORN, 15 OKT. De positie van de Apeldoornse wethouder C.A.P. Bolhuis (CDA) staat ter discussie nu blijkt dat het bedrijf van zijn vrouw heeft geprobeerd een opdracht voor de catering van het nieuwe stadhuis te verwerven.

De catering valt onder de verantwoordelijkheid van de wethouder. Bolhuis heeft zich op verzoek van zijn fractievoorzitter en met instemming van burgemeester A.J. Hubers van Apeldoorn 'enkele dagen teruggetrokken' uit het stadsbestuur. Een speciale commisie uit de raad gaat de zaak onderzoeken.

Bolhuis was tot 2,5 jaar geleden enig eigenaar van het Boekhoud- en Administratie-instituut in Apeldoorn. Bij zijn aantreden als wethouder is zijn vrouw juridisch eigenaar geworden. Als wethouder kreeg Bolhuis onder andere de verantwoordelijkheid voor facilitaire zaken. In februari van dit jaar liet hij namens de gemeente Apeldoorn offertes vragen voor de voedselvoorziening voor het nieuwe stadhuis. Wie de opdracht wilde verwerven moest bereid zijn enkele ambtenaren "over te nemen', een afkoopsom van enkele tonnen betalen en een bedrag noemen dat de gemeente in rekening zou worden gebracht voor het verzorgen van de catering.

Er kwamen daarop enkele aanbiedingen binnen. Drie weken na de officiële sluitingstermijn werd echter nog een offerte gedaan door het bedrijf Catering BV i.o. Het bedrag dat het bedrijf de gemeente Apeldoorn voor de te verlenen diensten in rekening wilde brengen lag net enkele duizenden guldens onder het laagste bod tot dan toe. Catering BV is, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel in Zutphen, een na februari opgerichte firma waarvan Bolhuis' vrouw (mede)eigenaar is.

De offerte werd wegens tijdsoverschrijding door Apeldoornse ambtenaren afgewezen. Enkele weken later deed het bedrijf in een schrijven aan de gemeente nog een poging de offerte binnen te halen en stelde in die brief dat het zelfs nog wel iets lager wilde bieden. Afgelopen dinsdag werd de opdracht door burgemeester en wethouders van Apeldoorn echter gegund aan het landelijk opererende Van Hecke Catering.

Voor Bolhuis begonnen toen evenwel pas de problemen.Op het stadhuis en in 'politiek Apeldoorn' waren geruchten over zijn betrokkenheid bij de zaak opgedoken en de wethouder stelde in een brief aan de burgemeester zelf voor een onderzoekscommissie in te stellen. “Deze geruchtenstroom maakt mijn functioneren uiterst moeilijk”, zo concludeerde hij. Bolhuis doelde daarmee niet alleen op de gunning van de catering. Inmiddels was gebleken dat het meubilair voor de nieuwbouw van het adminstratiekantoor van zijn vrouw geleverd werd door de leverancier die ook het meubilair voor het nieuwe stadhuis levert.

Vanavond beraadt een speciale commissie uit de raad zich onder voorzitterschap van de burgemeester over de zaak.