X, Harrie en geld

X stond om half negen bij de ingang, altijd. Z'n achternaam eindigde op A en zo keek hij ook: met de wenkbrauwen omhoog. “Ik zeg nog niets maar ik ben het er niet mee eens.” Dit uur, deze minuten waren de mooiste. 's Morgens kon je leerlingen vangen, leerlingen die te laat waren zoals mijn buurman die iedere ochtend nog met Brinta in de mondhoeken het lokaal binnenstormde in weer een poging tot verbetering van zijn persoonlijk record: hoe weinig minuten tussen opstaan en eerste les. X was een concierge van het onsympathieke soort, zo één die het ietsje pietsje macht dat hij mocht uitoefenen optimaal uitbuitte.

Concierges zijn als driedimensionale bewegende éénprocentsregelingen: ze kleuren de hal en ze kleuren de school. De concierge vergeet je minder snel dan je leraar. Hij plakt banden, luistert naar leerlingen met hoofdpijn of zonder fietssleutel, spreekt vertroostende woorden, commandeert bengels uit bloemperken, scheidt vechtenden, opent deuren, sluit ramen en als iedereen zoemt in de klaslokalen, maakt hij koffie en kopieën. Goede concierges zijn goud waard. Goede concierges houden van kinderen. Hele goede ook van leraren.

Wij hebben een goede: Harrie. Zelfs het kleinste brugpiepertje zegt na enige maanden aarzeling: Harrie. Harrie is hier veel te oud voor. Maar het geeft hem iets tijdloos net als het likje gel in z'n dunnende haar, z'n snor en spijkerbroeken met een scheutje bandplooi. Hij heeft altijd bezoek, van kwetterende leerlingen of van docenten, die koffie drinken, kopiëren en wachten op schimpscheuten en scherts.

“Waarom zet je jouw salaris wel in de krant en het mijne niet?” vroeg Harrie. Harrie is niet zo blij met z'n salaris. Hieronder de bruto maandsalarissen van achtereenvolgens concierges, tweedegraads docenten en eerstegraads docenten. Onder elkaar staan steeds het laagste en het hoogste maandinkomen dat verdiend kan worden.

Conciërge 2egrader 1egrader

ƒ 2246 ƒ 2920 ƒ 3531 laagste

ƒ 3303 ƒ 5854 ƒ 7832 hoogste

(Harrie's tabel komt uit het NGL-blad. Moet goed zijn.)

Waarom niet maandsalarissen afronden op snippen? Harrie's loon ligt tussen de 22 en 33 snippen. Dan wordt de kleinste maat voor een loonsverhoging één snip en niet 0,1 procent. (0,1 procent van 78 snippen is ƒ 7,80 - na aftrek van belasting twee koppen koffie op het terras, bij Harrie gratis.)

Maar wat moet Harrie verdienen? Wat is een rechtvaardig inkomen voor een goede conciërge vergeleken met dat van een eerstegrader, of een tweedegrader, of de nachtportier van het Amstelhotel, of de conciërge van de Überhauptschule in Baden-Würtenberg, of de conciërge van de Nirwana School of Arts in Bangladore, of van een boer in Brazilië, zonder kinderbijslag?

Is mijn werk één- twee- of viermaal zoveel waard als dat van Harrie? Ik gun Harrie een salaris net zo hoog als het mijne, rechts beneden, maar neem onmiddellijk ontslag als ik net zo weinig zou verdienen als hij. De ene mens verdient meer dan de andere, de andere mens krijgt meer dan de één. Wat is een eerlijk verschil?

Op deze vragen weten vakbonden en werkgevers het antwoord, tot op de cent.

    • Rob Knoppert