Vooroordeel leidde tot bommen gooien

DEN HAAG, 15 OKT. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar eiste officier van justitie mr. R.K. Geradts vanochtend voor de Haagse rechtbank tegen een 35-jarige man uit Den Haag die dit jaar uit racistische motieven een reeks van aanslagen in zijn woonplaats heeft gepleegd.

Een speciaal politieteam bestaande uit Haagse politiemensen, agenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en de Centrale Recherche-informatiedienst is maandenlang op zoek geweest naar de leden van de “rechts extremistische commando's” en de mannen achter het "Actiefront Nationalistisch Nederland' die telefonisch de verantwoordelijkheid voor vijf bomaanslagen hadden opgeëist. Telefoons zijn afgeluisterd en verscheidene mensen binnen de extreem-rechtse beweging zijn dit jaar gevolgd, zei de officier van justitie vanmorgen, om op het spoor te komen van de twee organisaties die de bomaanslagen opeisten die in januari, februari en juli zijn gepleegd op kantoren van migrantenorganisaties in Den Haag.

Uiteindelijk leidde één vingerafdruk op een plastic zak waarin een brandbom zat verpakt - die op 10 juli in een vuilnisbak bij de ingang van een cultureel minderheidsfestival in het Haagse Zuiderpark werd gevonden - tot de aanhouding van de man die vanochtend terechtstond. En die verdachte bleek een man te zijn die in zijn eentje alle aanslagen heeft gepleegd en bij geen enkele politieke groepering is aangesloten.

Waarom hij die aanslagen had gepleegd?, vroeg de president van de rechtbank mevr. mr. E. Timmermans de verdachte.

“Sinds mijn twintigste jaar heb ik vooroordelen ten opzichte van vreemdelingen die ik niet meer ben kwijtgeraakt”, antwoordde de verdachte.

“Bij de politie zei u nog dat u een hekel had aan buitenlanders”, vroeg Timmermans.

De verdachte hield het evenwel op “vooroordelen” die ontstonden na het via de media volgen van misdrijven die zijn gepleegd door buitenlanders. De door Molukkers gepleegde treinkapingen in Drenthe in de jaren zeventig, de schietpartij door een Turk in café het Koetsiertje in Delft en de metromoorden gepleegd door een Surinaamse verdachte tegen blonde, Nederlandse vrouwen hadden veel indruk gemaakt op de verdachte.

“Bepaalde gebeurtenissen waar vreemdelingen bij betrokken waren, heb ik me te veel aangetrokken en daardoor ben ik gefrustreerd geraakt”, zei hij. De man toonde zich tijdens de zitting uiterst wellevend en behulpzaam. Hij sprak met het jargon van de psychiatrische hulpverlener. “Ik verkeerde in een soort roes en nu besef ik ter dege hoe gevaarlijk ik was”, aldus de verdachte, die de voor Nederland uitzonderlijke toestemming gaf om de hele strafzaak te laten filmen door tv-journalisten (RTL4).

Uit de psychiatrische rapportage blijkt dat de verdachte slechts in verminderde mate toerekeningsvatbaar is. “Hij stond niet erg stevig in het leven”, was zeer lange tijd werkloos, verlegen, introvert en vereenzaamde daardoor sterk. “Dat vloeit daar automatisch uit voort”, zei de verdachte. Volgens zijn advocaat mr. J.H. Pelle werd zijn agressie bovendien nog eens gevoed door voortdurende geluidsoverlast veroorzaakt door zijn vooral buitenlandse buurtgenoten.

Pelle verzocht de rechtbank, daarin sterk gesteund door de psychiater, zijn cliënt direct te laten opnemen voor psychiatrische behandeling. De voorlopige hechtenis zou daarvoor moeten worden geschorst. De rechtbank wees dit verzoek af omdat “de feiten te ernstig” zijn en zal op 29 oktober uitspraak doen.

De verdachte zei in zijn laatste woord “van de gelegenheid gebruik te willen maken om aan alle gekwetsten excuses aan te bieden”. Hij heeft zich tegenover de getroffen instellingen overigens al eerder schriftelijk verontschuldigd.