Tsjizjov: vijfde wereldtitel dammen

TOULON, 15 OKT. Op overtuigende wijze heeft Alexei Tsjizjov gisteren in Toulon voor de derde achtereenvolgende keer de wereldtitel dammen veroverd. De Fransman Nimbi liep kort na de openingsfase in een damcombinatie en kon na bijna twee uur spelen de Rus als eerste feliciteren met prolongatie. De meeste spelers volgden dat voorbeeld, maar van het Wit-Russische kamp bleef elke reactie uit.

Tsjizjov werd in 1988 in Paramaribo voor de eerste keer wereldkampioen. Een jaar later behield hij de titel door een onbesliste tweekamp tegen Sijbrands. In Groningen liet hij twee jaar geleden het hele veld opnieuw achter zich en de daaropvolgende match tegen Valneris leverde een 22-10 zege op voor de Rus, die gisteren voor de vijfde keer wereldkampioen werd.

Tsjizjov, die vandaag 28 jaar wordt, hoopt op een tweekamp tegen Sijbrands. “Die uitdaging wil ik graag weer aangaan”, aldus Tsjizjov, die niet ontkent dat een dergelijke ontmoeting ook financieel aantrekkelijke kanten kan hebben. De kans dat Sijbrands inderdaad tweede wordt, werd gisteren weer iets groter. De Voorstenaar won, zij het moeizaam, van de Pool Chmiel en liep een punt uit op Clerc. De Hagenaar miste eerst een winstvariant tegen Koeperman en mocht in de slotfase met remise niet ontevreden zijn.