Speurtocht naar verleden Clinton wekt opschudding

WASHINGTON, 15 OKT. In de Verenigde Staten is opschudding ontstaan over het bericht dat het ministerie van buitenlandse zaken onlangs opdracht gaf aan de ambassades in Londen en Oslo uit te zoeken of er nog documenten waren te vinden uit de tijd dat de Democratische presidentskandidaat, Bill Clinton, als student in Europa verbleef. Dit heeft The Washington Post gisteren gemeld.

De ambassades kregen de instructies telefonisch op 1 oktober van Elizabeth Tamposi, onderminister voor consulaire zaken. Zij zou de ambassades op het hart hebben gedrukt de zaak “buitengewoon grondig” uit te zoeken. Een dag eerder was er per telex ook al een dergelijke instructie uitgegaan.

Op dat moment waren er geruchten in omloop dat Clinton eind jaren zestig overwogen had zijn Amerikaanse nationaliteit op te geven om geen militaire dienstplicht in Vietnam te hoeven doen. Clinton, die eind jaren zestig enige tijd in Oxford studeerde, heeft deze geruchten steeds met grote stelligheid naar het rijk der fabelen verwezen.

De Amerikaanse consul-generaal in Londen, Norbert Krieg, zei gisteren dat hij na Tamposi's ongebruikelijke telefoontje zelf het onderzoek ter hand had genomen. “We waren niet in staat om ook maar iets te vinden”, verklaarde hij desgevraagd. Dit was ook niet te verwachten, voegde hij er aan toe, want documenten over dat onderwerp worden gewoonlijk al vijf jaar na dato vernietigd. In Oslo zei een woordvoerder wel een verzoek om informatie te hebben gekregen maar geen specifieke opdracht om oude dossiers te lichten. Ook een anonieme medewerker van het ministerie zei dat er niets bijzonders was gevonden.

Clinton zelf wilde gisteren nog niet reageren op het verhaal uit The Washington Post, maar zijn vice-presidentskandidaat Albert Gore sprak van een McCarthy-achtig misbruik van macht''. Senator Joe McCarthy was in de jaren vijftig de instigator van een heksenjacht op communisten en mensen die ook maar de geringste contacten met hen onderhielden. Hij stelde dat er misbruik was gemaakt van geld van de belastingbetalers om te graven in de persoonlijke dossiers van een rivaal. De Democratische senator Bill Bradley zei dat de regering de Amerikanen een goede verklaring schuldig was voor dit voorval.

Het ministerie van buitenlandse zaken verweerde zich met de mededeling dat het onderzoek naar de gegevens van Clinton was begonnen na verzoeken van de kant van de media om informatie. Krachtens de wet op de vrijheid van informatie kan elke Amerikaan de regering om bepaalde inlichtingen verzoeken. “Ik vind absoluut dat hierin niets onbehoorlijks schuilt”, aldus woordvoerder Richard Boucher. “De daden van de functionarissen van het ministerie waren gericht op het uitvoeren van de wet (...) op een verantwoordelijke en voorzichtige manier”. Volgens Boucher had Tamposi begin oktober ook uitgelegd hoe met dergelijke verzoeken van de media moest worden omgesprongen. (Reuter, AP)