Spanning loopt hoog op na dood gevangen Palestijn

TEL AVIV, 15 OKT. De dood van een in de gevangenis in Ashkelon vastgehouden Palestijnse hongerstaker gisteravond in een Israelisch ziekenhuis heeft grote spanning in de bezette gebieden veroorzaakt. Onmiddellijk nadat het nieuws van het overlijden van de 26-jarige Hussein Asad Obeidat uit Jebel Mukaber in Oost-Jeruzalem bekend werd, braken daar en elders felle anti-Israelische demonstraties uit.

Volgens Israelische woordvoerders overleed Asad aan een hartkwaal. Nadat hij in het weekeinde zijn hongerstaking had beëindigd klaagde hij volgens Israelische gevangenisautoriteiten over pijn in de borst, waarna hij in het Soroka-ziekenhuis in Be'ersheba werd opgenomen. De familie van de overleden Palestijn ontkent dat hij aan een hartziekte leed. Er wordt een lijkschouwing gehouden.

In de door Israel bezette gebieden nemen de Palestijnen uit protest tegen de dood van de hongerstaker vandaag een algemene staking in acht. Op de Westelijke Jordaanoever werd ten noorden van Jenin een Israeliër door een groep Arabieren doodgestoken, aldus een politiemededeling. Gisteren werden tijdens een vuurgevecht in Khan Yunis in de Gazastrook een gewapende Palestijn gedood en een Israelische soldaat zwaar gewond. Toen duizenden Palestijnen ondanks het geldende uitgaansverbod demonstrerend de straat opgingen, werd nog een Palestijn door Israelische militairen gedood.

Volgens Palestijnse bronnen in Oost-Jeruzalem kan het overlijden van Asad de overeenkomst tussen de Palestijnse gevangenen en de Israelische minister van politie Moshe Shahal over opschorting van de Palestijnse hongerstaking in ruil voor Israelische concessies op losse schroeven zetten.

Wegens de zeer gespannen situatie in de bezette gebieden heeft het Israelische opperbevel versterkingen naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook gestuurd. Israel vreest dat de door Israelische autoriteiten verscheidene malen dood verklaarde intifadah als gevolg van de recente ontwikkelingen in de bezette gebieden weer zal oplaaien. In de Gazastrook doen zich de laatste tijd weer de massa-demonstraties voor die zo karakterstiek waren in de eerste jaren van de Palestijnse volksopstand. Sedert het vredesoverleg bijna een jaar geleden in Madrid begon is de intifadah aanzienlijk in kracht verminderd. Het uitblijven van vooruitgang in het Israelisch-Palestijnse overleg en de escalatie van de vijandelijkheden tussen beide partijen zijn koren op de molen van de volgens Palestijnse bronnen dagelijks sterker wordende oppositie tegen deelneming aan de volgende gespreksronde in Washington op 21 oktober.

    • Salomon Bouman