"Savimbi legt zich neer bij nederlaag'

JO'BURG/LUANDA, 15 OKT. Jonas Savimbi, de leider van de voormalige Angolese verzetsbeweging Unita, legt zich neer bij zijn verkiezingsnederlaag en gaat met president José Dos Santos praten over machtsdeling in Angola. Dat hebben Zuidafrikaanse woordvoerders gisteren gemeld.

In Johannesburg zei een ambtenaar het Zuidafrikaanse ministerie van buitenlandse zaken dat Savimbi niet langer dreigt de burgeroorlog te hervatten. Dat zou hij de Zuidafrikaanse minister Botha, die hem de afgelopen dagen in zijn hoofdkwartier in Huambo heeft opgezocht, hebben verteld. “Volgens het jongste verslag van de minister is dr. Savimbi niet van plan over te gaan tot vijandelijkheden. Er zijn aanwijzingen dat hij bereid is opnieuw deel te nemen aan de structuren die zijn geschapen, inclusief de gezamenlijke defensiestructuren”, aldus de woordvoerder.

Voor de verkiezingen hebben Savimbi en Dos Santos hun gewapende eenheden samengevoegd in een gezamenlijk, nieuw, afgeslankt leger. Toen Savimbi's nederlaag bij de verkiezingen zich echter begon af te tekenen, trokken de Unita-aanheden zich uit dit gezamenlijke leger terug.

Botha sprak gisteren met Dos Santos en ontmoet vandaag opnieuw Savimbi. Uit zijn publieke uitlatingen kan worden afgeleid dat er wordt gewerkt aan een schema voor machtsdeling door middel van een coalitieregering van nationale eenheid. Gisteren zei Botha dat beide Angolese leiders zich de noodzaak van stabiliteit en eenheid realiseren. “Ik denk dat we vooruitgang hebben geboekt. De volgende stap zal een ontmoeting tussen president Dos Santos en Savimbi zijn. Zij moeten bepalen hoe het verder gaat”, aldus Botha. (Reuter, AFP, AP)