OESO is weer somberder over de groei

PARIJS/TOKIO, 15 OKT. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de groeiprognose voor volgend jaar opnieuw naar beneden bijgesteld. De wereldeconomie zal met 2,1 procent groeien en niet met 3,0 procent, zoals in juni nog werd aangenomen.

De OESO, waarbij de 24 rijke industrielanden zijn aangesloten, publiceerde gisteren haar bijgestelde ramingen voor 1993.

Vooral de tegenvallende groeicijfers van de drie voornaamste economieën, die van de Verenigde Staten, de Europese Gemeenschap en Japan, dwongen de OESO haar groeiraming naar beneden bij te stellen. Zo werd de prognose voor de VS verlaagd van 3,6 procent in juni tot nu 2,4 procent. De groeiverwachting voor Japan ging omlaag van 3,1 naar 2,6 procent. De werkloosheid in Europa zal volgend jaar op 10,4 procent uitkomen. Vier maanden geleden voorspelde de OESO nog 9,3 procent.

Ook de groeicijfers voor dit jaar zijn naar beneden bijgesteld. De lidstaten van de OESO groeien naar verwachting met 1,5 procent; in juni werd nog een percentage van 1,8 aangenomen. In juli vorig jaar werd een economische groei in de OESO-landen voorspeld van 2,9 procent in 1992. Japan en de VS staan er met een groeicijfer van 1,8 procent dit jaar beter voor dan de Europese OESO-landen, waarvoor rond de 1,0 procent groei verwacht wordt.

De jongste cijfers van de OESO zijn nog somberder dan die van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), dat zich vorige maand ook al genoodzaakt zag zijn ramingen neerwaarts te herzien. Het IMF gaat uit van een groei in de geïndustrialiseerde landen van 2,9 procent volgend jaar, na 1,7 procent in 1992.

De voorspellingen van de OESO komen tegelijk met nieuwe cijfers van de Amerikaanse regering, die over de maand september geen verdere opleving laten zien laten zien. President Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, deed in de Japanse hoofdstad Tokio een schepje bovenop het OESO-pessimisme. “Als de officiële prognoses juist zijn, valt een zeer trage economische groei te verwachten,” aldus de bankpresident.

Greenspan, die in Tokio sprak met zijn Japanse ambtgenoot en met de premier en minister van Financiën, stelde dat de Verenigde Staten en Japan met de ernstigste economische neergang sinds 1945 te maken hebben. Hij waarschuwde dat een recessie als de huidige, gekenmerkt door een scherpe daling in prijzen van activa (onroerend goed, aandelen etc.) moeilijker en trager te overwinnen is. Of het tot nieuwe monetaire maatregelen als renteverlaging zal komen, wilde hij niet zeggen. (AFP, ANP, AP)