Menzo: 100 saves en één fatale fout

ROTTERDAM, 15 OKT. Honderd geweldige saves en altijd één desastreuze ingreep. Dat is in een notedop de loopbaan van Stanley Menzo. De doelman van Ajax heeft jarenlang gehunkerd naar het Nederlands elftal, dat hij beschouwde als het ultieme doel in zijn loopbaan. Maar zijn interlandcarrière hangt aan een zijden draadje na die fatale fout bij de eerste Poolse treffer. Een schot van Kosecki beoordeelde Menzo verkeerd, waardoor Kozminski gemakkelijk in kon tikken. Door die blunder joeg hij het Nederlands elftal de stuipen op het lijf. Met als gevolg binnen twee minuten nog een tegentreffer van Kowalczyk waarbij Kosecki op de rechtervleugel alle vrijheid had op te komen en voor te zetten.

Ook bij de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo ging hij niet helemaal vrijuit bij de tweede tegentreffer van Sörloth. Porto, Genua, Wenen, Utrecht, Eindhoven. Ook in andere Europese steden maakte Menzo onbegrijpelijke blunders. Het schot dat Kosecki gisteren op hem afvuurde zal nog lang in zijn geheugen staan gegrift. “De bal ging naar de hoek, maar ik dacht dat hij meer door het midden zou komen. Daardoor moest ik in mijn duik te veel corrigeren. Met als gevolg dat ik de bal niet onder controle kreeg. Het was rot om te zien dat het elftal daarna in de problemen kwam.”

Kolderiek was de situatie met de kopbal van Menzo die hem tien minuten na de tweede tegentreffer weer in de problemen bracht. Een afstandsschot van Kozminski werd door Ronald Koeman maar net van de lijn getrapt. Menzo stond op dat moment versteend bij de penaltystip, met zijn gezicht naar het doel. Om even later een vreugdesprongetje te maken of er door zijn eigen ploeg was gescoord. “Ik liep bewust niet naar het doel om Ronald de gelegenheid te geven de bal te keren. Hij kon het schot beter beoordelen.”

In de tweede helft gleed Menzo bij het uitlopen nog een keer uit, maar toen had hij het geluk op de bal te vallen. Later maakte hij het een en ander goed door een van dichtbij geschoten bal van wisselspeler Smolarek uit het doel te slaan. “Het wordt als vanzelfsprekend geacht dat je dit soort saves verricht. Als het een keer misgaat, krijg je onmiddellijk verwijten. Ik heb de pech dat mijn fouten meteen catastrofaal zijn. Bij die eerste treffer stond er natuurlijk net iemand klaar om de bal in te tikken. En ik gleed nog uit ook. Vreselijk.”

Menzo leek gisteravond stijf van de zenuwen te staan. Maar volgens de Ajax-doelman werden zijn fouten niet door spanning veroorzaakt. “Ik heb in drie Europa Cup-finales gestaan, ik heb toch al een hoop internationale ervaring. Maar de mensen zullen wel weer zeggen dat ik niet stressbestendig ben. Ik hoorde het publiek na die eerste treffer al de nodige smalende opmerkingen maken.”

Bondscoach Dick Advocaat is wel gecharmeerd van Feyenoord-doelman Ed de Goey, die alleen nog geen kans heeft gehad wegens gebrek aan internationale ervaring. “Als het voor mij over is met het Nederlands elftal, dan mag ik daar niet wakker van liggen”, relativeert Menzo. “Er is meer in het leven dan Oranje.”