Kosto: legale status voor slachtoffers ramp

AMSTERDAM, 15 OKT. Illegale buitenlanders die door de vliegramp in de Bijlmer dakloos zijn geworden komen alsnog in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Dat heeft staatssecretaris Kosto gisteren bekendgemaakt.

Kosto heeft de Amsterdamse wethouder van sociale zaken, Wildekamp, gevraagd een lijst op te stellen met namen van de illegale buitenlanders die voor de legalisering in aanmerking komen. De staatssecretaris zal per individueel geval beoordelen of een verblijfsvergunning wordt verstrekt.

Volgens een voorzichtige schatting van de politie zou het hierbij gaan om “enkele tientallen” mensen die voor een vergunning in aanmerking komen. Volgens een woordvoerder van justitie komen niet alle illegalen voor legalisering in aanmerking. Indien de “openbare orde en veiligheid” in gevaar komen of indien sprake is van een crimineel verleden zal een vergunning worden geweigerd.

De legalisering volgt op kritiek van de hoofdcommissaris van politie, Nordholt, gisterochtend op de eerdere opstelling van Kosto dat de ramp op zichzelf geen reden was voor het legalisering van illegalen. De dakloze slachtoffers konden zich wel vrijwillig melden, zo meldde de staatssecretaris vorige week in een brief aan Nordholt.

Kosto bevestigde gisteren dat zijn standpunt ten opzichte van vorige week is veranderd. De opvatting dat niemand slechter, maar ook niemand beter van de ramp mocht worden behoefde bijstelling, aldus de staatssecretaris. “Op het moment dat Amsterdam woningen ging toewijzen aan illegale slachtoffers zou de vreemde situatie zich voordoen dat illegalen op een legale wijze een Amsterdamse woning zouden bezetten.”

Nordholt toonde zich gisteravond verheugd met de toezegging van Kosto. Volgens de hoofdcommissaris, die gistermiddag eveneens een onderhoud had met een vertegenwoordiger van de Ghanese gemeenschap, zijn nu alle problemen bij de verdere hulpverlening uit de weg geruimd.