Italië schort Euro-fighter op; Overheidsbezuinigingen maken maatregel noodzakelijk

ROME, 15 OKT. Italië heeft besloten zijn medewerking aan de ontwikkeling van een Europees gevechtsvliegtuig op te schorten. Dit besluit vloeit voort uit de noodzaak ingrijpend te bezuinigen op de overheidsuitgaven, in een poging het vertrouwen in de lire te herstellen.

Minister van defensie Salvo Andò heeft gisteren bekendgemaakt dat er tot nader order geen nieuwe contracten gesloten zullen worden voor het onderzoek naar de Europese jager, naar de Engelse afkorting EFA genoemd. Hij zei dat de uitgaven voor lopende verplichtingen zoveel mogelijk zullen worden beperkt.

De EFA was een gezamenlijk project van Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Duitsland heeft laten weten dat het project in zijn huidige vorm en na het wegvallen van de Sovjet-dreiging te kostbaar is, en gepleit voor de ontwikkeling van een lichtere Europese jager.

Ook Spanje, met 13 procent de kleinste partner, heeft daarna twijfels geuit over voortzetting van het EFA-project, dat op korte termijn zou moeten overgaan van de onderzoeksfase naar de produktiefase. De Britten vrezen dat er duizenden banen verloren gaan bij British Aerospace als het project wordt stopgezet of vertraagd.

Andò maakte duidelijk dat het besluit voortvloeit uit de noodzaak te bezuinigen. Nu is “een vollediger evaluatie mogelijk van de investeringsmogelijkheden in het licht van de beschikbare fondsen”, schreef hij op 10 oktober aan de Italiaanse chefs van staven. De brief is gisteren bekendgemaakt. Italië neemt voor 21 procent deel in de EFA. Het besluit om de deelname op te schorten komt niet als een verrassing. Na een gesprek met zijn Duitse collega Volker Ruhe had minister Andò vorige maand gezegd dat Europa na de veranderde internationale situatie kan volstaan met een technisch minder geavanceerde en daarom goedkopere jager.