Italië ontsnapt tegen Zwitsers aan nederlaag

ROTTERDAM, 15 OKT. Italie is gisteren in de eerste kwalificatiewedstrijd in groep 1 van het wereldkampioenschap aan een nederlaag ontsnapt. In Cagliari slaagde middenvelder Eranio er tegen Zwitserland pas in de laatste minuut in de gelijkmaker te scoren, 2-2. Zwitserland bleef ongeslagen leider in de poule met vijf punten uit drie duels. In Glasgow eindigde het duel tussen Schotland en Portugal in een doelpuntloos gelijkspel.

Tot zes minuten voor het eindsignaal leken de Zwitsers voor een sensatie te gaan zorgen. Op dat moment had de ploeg een 2-0 voorsprong door treffers van Ohrel en Chapuisat in de eerste helft. Drievoudig wereldkampioen Italië maakte vooral defensief nogal wat fouten. In de verdediging werd Maldini gemist. De speler van AC Milaan moest verstek laten gaan wegens een blessure.

Baggio zette zes minuten voor tijd Italië weer op het spoor door van twintig meter raak te schieten en vlak voor tijd liet Eranio een foutje van Geiger niet onbestraft.

Denemarken is het scoren verleerd. De Europese kampioen bleef in Kopenhagen voor de derde achtereenvolgende keer op 0-0 steken. Na Litouwen en Letland weerstond ook het nog ongeslagen Ierland in groep 3 de schotloze Scandinaviërs, met Heintze (PSV) in de gelederen.

Spanje moest in de andere groepswedstrijd tegen Noord-Ierland eveneens genoegen nemen met 0-0. Beide ploegen behielden met dat resultaat de ongeslagen status en kwamen op een totaal van vier punten uit drie wedstrijden.

België blijft winnen in groep 4 van de kwalificatieronde voor de wereldtitelstrijd. De ploeg van bondscoach Pol van Himst boekte de vierde achtereenvolgende zege. Rivaal Roemenië, dat al twee keer won, werd in Brussel met 1-0 verslagen. Smidts maakte in de 27ste minuut de kostbare treffer. De schuiver van de verdediger was doelman Stelea te machtig.

In de andere groepswedstrijd kwam Wales tegen Cyprus met dezelfde cijfers met de schrik vrij: 1-0. Zes minuten na de rust maakte Hughes in Limassol het beslissende doelpunt.

Rusland heeft zijn bestaan als zelfstandige voetbalnatie ingeluid met een magere zege op IJsland. In Moskou won de nieuwkomer, in groep 5 de vervanger van de voormalige Sovjet-Unie en het opgeheven GOS, de eerste WK-kwalificatiewedstrijd met 1-0.

Het Franse nationale elftal (groep 6) behaalde in een uitverkocht Parc des Princes in Parijs gemakkelijk met 2-0 van een zeer zwak spelend Oostenrijk. Jean-Pierre Papin, een van de spitsspelers van AC Milan en Eric Cantona, het zwarte schaap van het Franse voetbal die bij Leeds United speelt, maakten de doelpunten in een wedstrijd waarin het Franse elftal van begin tot eind domineerde. Het was de eerste overwinnig van de Franse nationale ploeg na twaalf wedstrijden sinds november vorig jaar. Frankrijk was in groep 6 begonnen met een nederlaag (2-0) tegen Bulgarije.