Irak vraagt Turkse regering steun

ANKARA, 15 OKT. De voorzitter van het Iraakse parlement, Sa'di Mehdi Saleh, heeft Turkije gevraagd om het mandaat van de geallieerde legermacht die waakt over de veiligheid van de Koerden in Noord-Irak, niet te verlengen en Bagdad te ondersteunen in zijn streven het handelsembargo van de VN te verlichten. Saleh, die een naaste vertrouweling is van president Saddam Hussein, staat aan het hoofd van een Iraakse delegatie die deze week de gast is van de Turkse parlementsvoorzitter.

Het is het eerste officiële Iraakse bezoek aan Turkije sinds de oorlog in het Golfgebied. Ankara ziet het bezoek als een gelegenheid om de recente ontwikkelingen in het Koerdische Noord-Irak met Bagdad te bespreken. Turkije is evenals Irak tegen de beslissing van het Koerdische regionale parlement om van Noord-Irak een federaal Koerdistan te maken. De Iraakse parlementsvoorzitter onderstreepte dat de aanwezigheid van Britse, Amerikaanse en Franse militairen in de regio de Koerden in staat stelt om hun uiteindelijke streven naar onafhankelijkheid gestalte te geven. Dit idee leeft ook sterk in legerkringen in Turkije.

In een interview in de Turkse krant Milliyet dreigde Saleh dat Bagdad een oorlog zal beginnen als de Koerden ook het olierijke Kirkuk - dat wordt omschreven als het Jeruzalem van de Noordiraakse Koerden - "annexeren'. Er doen hardnekkige geruchten de ronde in Turkije dat de Iraakse Koerdenleider Jalal Talabani Ankara in overweging heeft gegeven de Kirkukse olie gezamenlijk met de Amerikanen en de Koerden te exploiteren.

Ankara op zijn buurt heeft er bij Saleh op aangedrongen dat Irak de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN naleeft, de Turkmenen in de provincies Mosul en Kirkuk niet langer onderdrukt, de steun aan de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) staakt en democratische hervormingen afkondigt. Met name de militaire steun die Bagdad de laatste maanden levert aan de PKK, die een onfhankelijkheidsstrijd voert in Zuidoost-Turkije, baart Ankara steeds grotere zorgen. President Özal zei gisteren dat Irak de PKK van geavanceerde wapens voorziet, waaronder anti-tankraketten.