Hakken op Murphy

Boomerang. Regie: Reginald Hudlin. Met: Eddie Murphy, Robin Givens, Halle Berry, Eartha Kitt, Grace Jones. In: 56 theaters.

Er zijn maar weinig redenen te bedenken waarom iemand Boomerang, een narcistisch, kinderachtig en stupide vehikel voor superster Eddie Murphy, vrijwillig zou willen gaan zien. Misschien behoort daartoe het gastoptreden van de 64-jarige zangeres Eartha Kitt, nog steeds binnen de seconde herkenbaar aan haar onnavolgbare stem, als "femme fatale' en hoofd van het cosmetica-concern waar Murphy de marketing-afdeling van leidt. Als ze haar hoge hakken neerplant op het in bed gelegen lijf van Murphy, straalt ze heel wat meer erotiek uit dan zijn voor onweerstaanbaar versleten imago. Alle vrouwen in Boomerang trachten de yuppie-hengst te verleiden, maar hij vindt de ware liefde bij het ene meisje dat hij aanvankelijk over het hoofd zag.

Een matig leuke, want in wezen even abjecte vondst als de misstand die ermee aangeklaagd wordt, is het idee dat in Boomerang alle personages zwart zijn, op enkele karikaturale blanken als serveerster, schoonmaker of slaaf voor Grace Jones' zegekarretje na. Het geeft een idee van het niveau van de humor in Murphy's nieuwste film. De ooit zo brutale en subversieve komiek is verworden tot een luie ijdeltuit, tegen wie niemand meer durft te zeggen dat een film als deze nergens over gaat. Dat regiseur Reginald Hudlin, die twee jaar geleden via de low-budget-film House Party uit de zwarte subcultuur omhoogklauterde, denkt met Boomerang een romantische komedie gemaakt te hebben, misschien zelfs wel in het "screwball'-genre, is een belediging voor de filmgeschiedenis.

    • Hans Beerekamp