GS Zeeland willen zes bejaardenhuizen sluiten

MIDDELBURG, 15 OKT. De provincie Zeeland wil zes bejaardentehuizen sluiten, en bij tien andere 127 bewonersplaatsen schrappen. In totaal zouden hiermee 440 plaatsen komen te vervallen. Daarbij verdwijnen ruim 140 arbeidsplaatsen.

De bezuinigingsoperatie zou voor 1995 moeten worden uitgevoerd. Gedeputeerde A. J. Dijkwel heeft dit gisteren bekend gemaakt. Vertegenwoordigers van bejaardentehuizen hebben furieus gereageerd op de plannen van de provincie. “Een heel bejaardentehuis sluiten? Dat is oorlog”, riep burgemeester H. van der Munnik van Tholen uit. Maar volgens de provincie is er geen andere keus.

“We moeten kiezen voor kwaliteitsverbetering”, vindt de gedeputeerde. “Hoe pijnlijk ook, je ontkomt dan niet aan het treffen van maatregelen.” De provincie wil het geld dat de bezuiniging oplevert (ongeveer 3,3 miljoen) onder meer gebruiken voor een personeelsuitbreiding bij andere verzorgingstehuizen, en uitbreiding van de mogelijkheden voor tijdelijke opvang. Daarbij staat een renovatie op het programma van driehonderd kamers in Zeeuwse bejaardentehuizen.

Bij de tehuizen die dicht moeten, gaat het vooral om oudere en kleine centra in kleine gemeenschappen als bijvoorbeeld Kruiningen, Schoondijke, Tholen en Biervliet. De bewoners, die in veel gevallen geboren, getogen, en oud geworden zijn in hun gemeenschappen, zullen moeten verhuizen naar andere plaatsen. “Dat is toch onaanvaardbaar”, vindt directeur van de Stiching Verpleeg- en Rusthuizen Zeeland G. C. de Bruijn. De directeur heeft verder geen goed woord over voor het bezuinigingsplan. “Ik begrijp dat de provincie klem zit, maar het is te zot om dan maar simpelweg een aantal tehuizen te sluiten. De zorg voor bejaarden wordt hierdoor op een aantal plaatsen enorm teruggeschroefd.” De stichting zal een alternatief plan presenteren.

Directeur W. Stroo-de Kroo van bejaardenhuis Nieuw Zorgvliet in Wolphaartsdijk is met stomheid geslagen. Dit hadden zij en haar 36 personeelsleden nooit verwacht. “En dat terwijl we zo'n belangrijke functie hebben in het dorp. Er wonen hier niet alleen 44 bejaarden maar verder zorgen we ook voor maaltijden van andere ouderen, hebben we een dagverblijf en houden we cursussen.”