Foto: WASHINGTON - In gedachten verzonken verlaat ...

Foto: WASHINGTON - In gedachten verzonken verlaat James Baker het gebouw naast het Witte Huis waar hij president Bush heeft bijgestaan bij de voorbereiding van het volgende televisiedebat, vandaag met diens uitdagers Bill Clinton en Ross Perot.

(Vannacht vanaf twee uur o.a. op CNN te zien) In het eerste debat maakte Bush verrassend bekend dat hij Baker na een eventuele herverkiezing als president zou belasten met de volledige coördinatie van het binnenlandse en economische beleid. Aanvankelijk was aangenomen dat Baker, die geldt als een van de grootste vertrouwelingen van Bush, zou terugkeren op het ministerie van buitenlandse zaken. Dit verwisselde hij in augustus voor de functie van stafchef van het Witte Huis om de leiding van Bush' verkiezingscampagne over te nemen. De aankondiging van Bush over Baker leidde hier en daar tot gefronste wenkbrauwen omdat Baker onder president Reagan ook al hoge functies op het terrein van de binnenlandse en economische politiek had vervuld en daarbij, naar later bleek, niet altijd even succesvol was. Zo greep hij niet in om het snel groter wordende begrotingstekort te beperken en konden spaarbanken op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler enorme risico's aangaan. Vooralsnog heeft Baker echter andere zorgen aan het hoofd dan zijn taak na de verkiezingen: nog steeds ligt Clinton volgens opiniepeilingen zo'n 13 procent voor op Bush. (Foto EPA)