Daf uitschieter op stil Beursplein 5

AMSTERDAM, 15 OKT. Op de stille Amsterdamse effectenbeurs bestond vanmorgen flinke belangstelling voor Daf naar aanleiding van een krante-artikel waarin stond dat een overneming van Daf door het Daimler-Benz bijna rond zou zijn.

AMSTERDAM De koers van het aandeel schoot omhoog van 12,10 naar 14,20 gulden. Die prijs stond echter niet lang op het bord. De raad van bestuur van de Daf wees het krantebericht als “volstrekt onjuist” van de hand. Daimler-Benz liet weten, dat zij “met iedereen in de branche praat”, maar geen onderhandelingen voert over een eventuele overneming. Beleggers trokken zich hier weinig van aan. “Waar rook is, is vuur”, aldus een handelaar. In de loop van de ochtend zakte de koers terug naar 13,20 gulden.

De stemming bij de opening van de handel was gedrukt. De lagere koersen van de Amerikaanse dollar en het Britse pond plus de negatieve trend op de meeste buitenlandse beurzen hadden hun weerslag op Amsterdam. De EOE-index schommelde rond het voorgaande slot van 279,46 punten.

Ook de koersen van de internationals toonden nauwelijks beweging. De negatieve uitschieter was VNU. Een bericht dat de uitgever verlies zou lijden in Groot-Brittannie en Italië deed de koers met 2,10 dalen naar 80 gulden.

NEW YORK IBM viel gisteren op met een daling van 1,50 dollar tot 77¼, waarmee de handel vooruitliep op de vandaag bekend te maken kwartaalcijfers. Wall Street vertoonde een verdeeld beeld, de Dow-Jones industrial index verloor uiteindelijk bijna zes punten en viel na twee dagen van stijgende koersen terug tot 3.195,46.

LONDEN De Londense beurs opende vanmorgen lager omdat de hoop op een snelle verlaging van de Britse rente is vervlogen. De FTSE-100-index verloor 23,7 punten op 2551,0.

FRANKFURT De Duitse beurs opende bijna een procent lager. Ook hier weinig hoop op een renteverlaging. De Dax-30-index zakte met 11,83 punten naar 1446,7.

TOKIO Op de beurs in Tokio sloot het Nikkei-225-koersgemiddelde vandaagbij lage omzetten 284,64 punten (1,64 procent) hoger op 17.628,49.