Communistische vakbond laat voor eerst looneisen vallen; Madrid: 20.000 banen weg

MADRID, 15 OKT. De Spaanse houdstermaatschappij van staatsbedrijven INI schrapt in de komende vier jaar minimaal twintigduizend arbeidsplaatsen.

Dit heeft Javier Salas, de directeur van het conglomeraat, gisteren in het Spaanse Huis van afgevaardigden bekend gemaakt.

Het Instituto Nacional de Industria verwacht ondanks een reeks bezuinigingsmaatregelen in 1993 een verlies te lijden van zeker 140 miljard peseta (circa 2,3 miljard gulden). Hiervan wordt tachtig miljard door overheidsubsidies gedekt.

Volgens Salas zal het nodig zijn op korte termijn een aantal bedrijven geheel te sluiten. Daarbij wordt met name gedacht aan een scheepswerf in Sevilla en aan verschillende ondernemingen die zich bezighouden met de fabricage van wapens en munitie.

De Spaanse regering heeft plannen om winstgevende delen van de staatsholding versneld te privatiseren ter dekking van het begrotingstekort. De directie van INI verzet zich hiertegen, omdat dit de druk op de zwakke onderdelen van het concern alleen maar zou vergroten. INI biedt nu nog werk aan 142.000 mensen.

De communistische vakbond Comisiones Obreras (CC OO) heeft gisteren besloten het behoud van werkgelegenheid tot uitgangspunt van de salarisonderhandelingen voor 1993 te maken. Dit voorjaar werd nog een algemene staking georganiseerd met als doel de verbetering van arbeidsvoorwaarden.

Voor het eerst sinds het herstel van de vakbondsvrijheid gaat de organisatie nu echter het overleg in zonder eis voor loonsverhoging.

    • H.M. van den Brink