ABP staakt zelfstandig beleggen in vastgoed

ROTTERDAM, 15 OKT. Organisatie-adviesbureau Horringa & De Koning heeft ambtenarenpensioenfonds ABP geadviseerd niet langer zelf te beleggen in vastgoed. De directie van ABP zoekt naar mogelijkheden om de afdeling vastgoedbeleggingen, waar 210 mensen werken, een "andere inhoud' te geven. Zij sluit afstoting niet uit.

Dit heeft secretaris van de hoofddirectie van het ABP, drs. F.L.F.J. Jadoul, vanochtend bevestigd. Een anoniem opgevoerd bestuurslid van het ABP zei vanochtend in de Volkskrant tot woede van de afdeling onroerend goed van het ABP: “Van onroerend goed hebben we toch te weinig kennis.”

Volgens de afdeling is in het bestuur ruzie tussen mensen die de afdeling snel willen verzelfstandigen, en publiciteit zoeken om dat proces te versnellen, en een aantal bestuurders dat het "vastgoed-kenniscentrum' voor het ABP wil behouden. De vakbonden hebben ongerust gereageerd op de controverse in het bestuur. Het bestuur was vanochtend in vergadering bijeen en kon geen commentaar leveren.

Het ABP besloot eerder dit jaar al te stoppen met zelf beleggen in buitenlands vastgoed. Het pensioenfonds sloot toen met het vastgoedfonds van de Robeco Groep, Rodamco, de grootste vastgoedtransactie ooit in Nederland gemaakt. ABP gaf Rodamco 2,5 miljard gulden in beheer. Die beslissing werd genomen na enorme stroppen van het ABP in het buitenland. Zo verloor het fonds meer dan 200 miljoen gulden in het Britse vastgoedfonds Randsworth Trust.

Volgens Jadoul is het nooit de bedoeling geweest de hele afdeling aan Rodamco over te doen. Slechts vijftien mensen hielden bezig met buitenlandse beleggingen. Zij zijn binnen het ABP herplaatst. Het onderzoek naar de rest van de vastgoedafdeling is in gang gezet nadat een rijkscommissie had geadviseerd het ABP per 1 januari 1994 te verzelfstandigen. Volgens adviesbureau Horringa & De Koning dient het ABP zich vooral op te stellen als investeerder en minder als actieve partij op de vastgoedmarkt. De consequenties hiervan worden besproken met bonden en ondernemingsraden (bij ABP georganiseerd overleg).

De rendementen van de vastgoedafdeling van het ABP liepen in 1989 achter bij een aantal andere fondsen, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek door het ABP. In 1990 scoorde het fonds beter dan het gemiddelde. De vastgoedafdelingen van de pensioenfondsen van Unilever en Akzo zijn koploper in de vergelijking en scoren om en nabij 2 procentpunt beter dan het ABP.