Ziekenfonds verstrekt chipkaart met dossier

GRONINGEN, 14 OKT. Het Groningse ziekenfonds RZG gaat al zijn verzekerden voorzien van een chipkaart met een beknopt medisch dossier. De kaart zal allereerst worden gebruikt bij artsen en ziekenhuizen. Op korte termijn zullen ook andere instellingen, zoals bibliotheken en openbaar vervoer er informatie in kunnen opslaan. Met name de PTT en het bancaire netwerk Beanet hebben concrete belangstelling.

Dat maakte directeur L. Pasma van het RZG gisteren bekend. Op de kaart zullen in ieder geval persoonsgegevens staan als adres, leeftijd, geslacht en sofi-nummer. Het RZG zal de kaart verder voorzien van verzekeringsgegevens en een beknopt medisch dossier. Volgens Pasma zullen andere instellingen die de kaart gebruiken een pincode krijgen die hun slechts toegang geeft tot het eigen gegevensgebied.

De invoering begint in januari in een van de Groningse regio's, waar het RZG meer dan tienduizend personen van de kaart zal voorzien. Bij artsen, ziekenhuizen en apotheken zal apparatuur geplaatst worden waarmee de kaart gelezen en veranderd kan worden. Binnen twee jaar ontvangen alle 450.000 bij het RZG verzekerden een kaart.

Het RZG noemt de kaart de "1-kaart', omdat hij in de plaats moet komen van de vele verschillende kaarten die iemand bezit. Het ziekenfonds heeft de kaart nodig om de automatisering van de eigen administratie af te kunnen ronden. Uit een onderzoek bleek echter dat de kosten te hoog zijn om door het RZG alleen te kunnen worden gedragen. Daarom werden instellingen gezocht die wilden "meeliften', aldus Pasma.