Vrees voor verdere slechte resultaten

AMSTERDAM, 14 OKT. De vrees voor verdere verslechtering van de bedrijfsresultaten en de daling van dollar en pond op de valutamarkten deden de aandelenkoersen op het Damrak vanochtend geen goed. De beursopening liet bij vrijwel alle fondsen een koersdaling zien.

AMSTERDAM KNP, dat gisteren al zwaar in mineur was met een fors koersverlies van 6,50 gulden, verloor vanochtend nog eens anderhalve gulden op 30,50. Bührmann-Tetterode dat gisteren al 3,10 verlies incasseerde liep nog acht dubbeltjes achteruit. “Beleggers zijn na de scherpe bijstelling van het KNP resultaat bang geworden voor de cijfers van andere fondsen”, aldus een handelaar die wees op de verliezen die Akzo en DSM op het koersenbord leden. Akzo moest 2,20 gulden inleveren op 132,60 en DSM raakte 1,50 kwijt op 87,80. De negatieve tendens werd versterkt door de buitenlandse beurzen waar de stemming ook al gedrukt was ondanks de hogere koersen op Wall Street. De daling van de Amerikaanse dollar, die er vanochtend weer zwak bij lag en de verdere daling van het Britse pond deed de stemming geen goed. Onzekerheid over de rentetarieven spelen hierbij een rol. Donderdag komt de directie van de Bundesbank bijeen. Optimisten speculeren op een renteverlaging, maar anderen schatten de kans daarop uiterest laag in. De CBS-stemmingsindex daalde met een half punt tot 106,6. De EOE-index zakte 1,52 punt op 278,02.

Unilever ging met een zelfde bedrag omlaag naar 183,90 en Philips verloor 10 cent 22,20. Koninklijke Olie raakte 1,10 kwijt op 142,60.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren verder gestegen. Het Dow-Jones-Industrial gemiddelde eindigde 26,99 punten hoger op 3201,40.

LONDEN De Britse aandelen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien en kwamen weinig van hun plaats. De FT-100 index stond halverwege met 1.240 ongeveer 23 punten lager dan het slot van gisteren

FRANKFURT Vanochtend zakten de koersen in en verloren de helft van de gisteren behaalde winst. De Dax-30 index verloor bijna 17 punten op 1.449.

TOKIO De aandelenkoersen vielen vandaag ruim 0,8 procent terug. Het Nikkei-225 gemiddelde daalde 146,64 punten en eindigde op 17.344,03.