Varkens overlijden na explosie gierput

VORDEN, 14 OKT. Bij een varkenshouderij in Vorden zijn gisteravond tussen de 150 en 200 varkens om het leven gekomen in de gierkelder onder hun stal, nadat ze als gevolg van een explosie door de vloer waren gezakt.

Zo'n 900 varkens zijn in de gierkelder beland. Drie brandweerkorpsen uit omliggende gemeenten probeerden de dieren gisteravond en vanochtend voor de dood te behoeden, maar de actie werd bemoeilijkt door het giftige en explosieve methaangas dat zich in de gierkelder had gevormd. Vannacht moesten de bergingswerkzamheden wegens gevaar voor instorting van de stal worden gestaakt. Dit heeft een woordvoerder van de Vordense politie vanochtend bekendgemaakt. De oorzaak van de explosie wordt onderzocht. Ongeveer 700 varkens zijn vanochtend afgevoerd naar de slachterij.