Topdammers boos

Het congres van de werelddambond (FMJD) heeft zich de woede van een groot aantal grootmeesters op de hals gehaald.

Het congres weigerde een voorstel van de deelnemers aan het wereldkampioenschap te bespreken. Die wilden volgend jaar de titelstrijd aantrekkelijker te maken. Bovendien besloten acht van de vijftien aanwezige landen, waaronder Nederland, dat de grootmeesters geen stem hoefden te hebben in de vergadering.

“We worden wel telkens gevraagd voor promotionele toestanden”, stelde een boze oud-wereldkampioen Gantwarg. “Wij praten met de media, geven dikwijls gratis simultaans of demonstraties omdat de bonden of organisatoren ons daarvoor vragen en nauwelijks geld hebben. Maar in het hoogste orgaan van de FMJD moeten we onze mond dichthouden, zelfs als het onze eigen belangen betreft.”