Sterke gulden erodeert resultaat beursfondsen

De Nederlandse beursfondsen - die zwaar leunen op export - hebben naast de mondiale vertraging van economische groei te maken met een andere opgave: concurreren met één van de meest sterke valuta in de wereld.

De gulden heeft zich sedert vorige maand genesteld in de top van het Europees Monetair Stelsel (EMS). Samen met de Belgische franc en de Duitse mark vormt de gulden het zogenoemde "mark blok' dat fors in koers is gestegen ten opzichte van vooral het Engelse pond en de Italiaanse lire.

Banken en effectenhuizen hebben om deze reden de winstprognoses voor Nederlandse beursfondsen verder verlaagd. De lage dollarkoers en de mondiale economische malaise leidde al eerder tot een benedenwaartse bijstelling van de winstverwachting. Ook vrees voor een economische terugval in Duitsland droeg zijn steentje bij aan de sombere prognoses.

ABN Amro ging er in juli nog van uit dat de beursgenoteerde ondernemingen dit jaar een gemiddelde winstgroei van acht procent zouden boeken. De grootste Nederlandse bank voorspelt nu een gemiddelde winstdaling van twee procent.

De devaluatie van het pond maakt op korte termijn de Britse export goedkoper dan de Nederlandse. Vooral de chemiefondsen Akzo en DSM moeten daardoor terrein prijsgeven van de Britse concurrent ICI.

Een bedrijf als machinefabrikant Stork, dat de produktie in Nederland concentreert en vooral veel in het buitenland verkoopt, heeft ook last van de dure gulden. De kosten, gemaakt in guldens, zijn hoger dan de waarde de omzet gemaakt in ponden, dollar, lires of pesetas. Ook Philips zou hiervan nadeel ondervinden.

De analisten van ABN Amro zien voor de rest van dit jaar weinig koersstijging op de Amsterdamse effectenbeurs, “hoogstens vijf procent”. Dat zou resulteren in een gemiddelde koersstijging van 10 procent in 1992, circa een derde minder dan in 1991.

Andere analisten zijn minder somber. Ze wijzen erop dat de lagere winstprognoses ertoe leiden dat de gemiddelde koerswinstverhouding van de Amsterdamse beursfondsen zal verbeteren. Bovendien profiteren importerende bedrijven en de financiële waarden, die zich eveneens sterk concentreren op de binnenlandse markt, van de sterkere gulden. (Reuter)