Mirror Group behaalt winst over eerste halfjaar

Mirror Group Newspapers (MGN), het uitgeversimperium van de overleden Robert Maxwell, heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een winst voor belasting behaald van 15,3 miljoen pond (43,6 miljoen gulden).

Vorig jaar werd er nog een halfjaarresultaat opgegeven van 38,4 miljoen pond (109 miljoen gulden). De halfjaarcijfers zijn volgens Mirror, uitgever van Daily Mirror en Daily Record, niet vergelijkbaar door de financiële problemen die zijn ontstaan na de plotselinge dood van de eigenaar Maxwell.

De cijfers van vorig jaar waren onder voorbehoud goedgekeurd na de ontdekking dat de administratie van het concern een chaos was en dat de pensioenfondsen van de werknemers geld misten. In 1991 moest het concern dan ook een voorziening van 421,5 miljoen pond (1,2 miljard gulden) treffen, waardoor de jaarwinst van 50,9 miljoen pond (145,2 miljoen gulden) in het niets verdween. De werknemers constateerden bovendien een gat op de balans van hun pensioenfondsen van 193 miljoen pond (550,8 miljoen gulden).

Voor het stoppen van dat gat zal Mirror zorgdragen. De directie moet dit jaar 22,6 miljoen pond (64,5 miljoen gulden) van de verlies- en winstrekening aftappen om de financiën van de werknemers aan te vullen. Bij het huidige tempo zal Mirror ongeveer veertien jaar bezig zijn met het opvullen van het pensioentekort. De aandeelhouders kunnen wellicht in 1994 weer dividend verwachten.